Кметове на БСП заплашиха да напуснат управата на сдружението на общините

Левицата недовоства от несправедливото раздаване на милиони за определени градове

Кирил Добрев и Донка Михайлова от БСП се възмутиха от непрозрачното харчене на милиони за определени общини. Снимка: БГНЕС

Кметове от БСП заплашиха да напуснат управителния съвет на Националното сдружение на общините (НСОРБ) заради непрозрачно раздаване на допълнителни милиони на местната власт от страна на правителството.

До мярката ще се стигне, ако на предстоящото общо събрание не се обсъди темата за начина, по който се разпределят средствата за общините, каза пред журналисти в централата на БСП Донка Михайлова, кмет на Троян.

Обмисля се напускането на управителния съвет, но ще останем в сдружението, подчерта Кирил Добрев, зам.-председател на БСП и посочи, че от 23 членове на УС петима са от БСП.

До напрежението се стига, след като на 19 декември правителството гласува допълнителни 146 млн. лв. за местната власт от излишъка.

"Правителството отново без всякакви правила раздаде поредните 146 млн. лв., които да отидат в българските общини. Ако критерий за начин на раздаване на парите са последните местни избори, все си мисля, че БСП и нейните представители в местната власт бяха втора политическа сила. Начинът, по който бяха разпределени средствата, са 98 млн. лв. за общини на ГЕРБ, 25 млн. - на ДПС, 17 млн. лв. на други общини и едва 4 млн. лв. на общини, управлявани от БСП”, заяви Добрев.

По думите му правителството на „Борисов 3“ е раздало извънредни около 550 млн. лв. на българските общини. Като получатели на тези средства рекордьор са общини, управлявани от ГЕРБ - близо 400 млн. лв., следвани от "финансовият партньор на ГЕРБ – ДПС" (по думите на Добрев) - 95 млн. лв. Други общини са взели 48 млн. лв., а общини на БСП - 10 млн. лв. Добрев уточни, че за трети път повдигат тази тема като са дали и няколко сигнала за непрозрачното разпределение на тези средства.

Донка Михайлова, която е и зам.-председател на НСОРБ, заяви, че не приемат средства от държавни бюджет да се разпределят към българските общини без ясни процедури и критерий. По думите ѝ през 2017 г. са раздадени повече от четвърт милиард лева без правила.

"Тези средства превишават 1.6 пъти средствата, предоставени от централния бюджет като капиталова субсидия, където все пак има правила. Септември месец с нарочно решение на УС по повод на предизвикана от нас информация в сдружението беше взето решение, че управителният съвет ще настоява за ясни процедури и критерии при разпределяне на средствата от републиканския бюджет. Броени месеци след това сме свидетели на поредното министерско постановление".

Михайлова припомни, че на среща с министъра на финансите е поискано за всички 265 български общини и за всички български граждани да бъдат отпуснати допълнителни 110 млн. лв. за капиталова субсидия, от които 60 млн. лв. за общински пътища, но искането не е било прието.

Кирил Добрев добави, че се дават пари на общини, чиито кметове са следствени и даде пример с градоначалника на гр. Септември, където са отпуснати 2 млн. лева за ремонт на бул. "България".

По думите на Добрев партия ГЕРБ е убила парламентарната държава, а по начина, по който работи днес, е на път да убие и местната власт.

"Наблюдаваме едно тотално обезличаване на НСОРБ. Или това сдружение, което е буквално символ на местната власт, ще бъде уважавано, или в противен случай обмислят напускането на управителния съвет на сдружението. Да не ми излизат финансовият министър и министър-председателят, че кметовете на БСП нямали проекти затова не получавали финансиране. Над 150 са подадените проекти, които са получили 0 финансиране, от четирите постановления, които през тази година са раздавани", каза Добрев.

В началото на тази година имаше рокада в оперативната управа на сдружението на общините, от която бяха изкарани хора, считащи се за близки до левицата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?