Кметове от Казанлъшко водят дело заради отказ да им вдигнат заплатите

Шестима кметовете на населени места в община Казанлък водят дело за дискриминация срещу Общинския съвет, защото не са им увеличени заплатите. Жалбоподателите твърдят, че от 19 кмета в общината само на тях шестимата не са им вдигнати заплатите, без логична обосновка за това.

Според жалващите се има неправомерно решение на Общинския съвет по утвърден график кметовете да дават отчет пред него за своята дейност през 2008 г. и на базата на този отчет се определяли заплатите им.

Това решение на Общинския съвет стъпва на Закона за местното самоуправление и местната администрация. Жалбоподателите твърдят, че никъде в закона няма задължително условие кметът на кметство да се отчита пред общинския съвет, още повече, че той е избран мажоритарно и се отчита пред собствените си избиратели.

На първото заседание по делото Общинският съвет не е изпратил представител. На заседанието кметовете обяснили, че не става въпрос за финансов, а за морален въпрос.

По думите им над 10 месеца били подложени на унижения, на злословия в местните медии, част от "които председателят на Общинския съвет държал в ръцете си".

Конфликтът между кметовете и Общинския съвет започнал, когато няколко кмета от общината дръзнали да изкажат неодобрение към работата на съвета. Тогава там се появило предложението на тези кметове да не се вдигат заплатите, за да разберат другите, че нямат право да критикуват.

Следващото заседание по делото е в петък.

Споделяне

Още от България