Кметове отказват допуск до класифицирани данни, ползват ги незаконно

Масово кметове отказват да бъдат проучвани за допуск до класифицирана информация и да попълват нужните за това въпросници, а в същото време получават нерегламентирано такива данни, стана ясно от представен във вторник  доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Според документа кметовете делегирали права на свои служители с допуск до класифицирана информация и после подписвали документите, което е нарушение и за него се предвижда глоба. Не стана ясно обаче дали има наложени санкции за тези случаи, които бяха определени като маловажни от председателя на ДКСИ Борис Димитров.

Кметовете не обяснявали защо отказват да се подложат на проверка, макар работата им да изисква достъп до секретни документи.

Установени са 26 случая за нерегламентиран достъп до секретна информация, а в 30 е констатиран незаконен достъп до поверителни данни, сочи докладът на ДКСИ. Сред нарушенията, отчетени от ДКСИ, има случаи, при които хора с изтекъл или отнет достъп все пак са имали възможност да се запознаят с конкретни секретни документи.

Най-често достъп до класифицирана информация е бил отнеман, след като срещу конкретно лице е започнало разследване. Четирийсет и четири души са обжалвали отнетият им достъп
през миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България