Кметове подстрекавали ДАГ за уволнения в парк “Странджа“

Кметове подстрекавали ДАГ за уволнения в парк “Странджа“

Кметът на Царево Петко Арнаудов и зам.-кметът на Малко Търново Катя Куюмджиева са в основата на проверките на Държавната агенция по горите (ДАГ) в единия от трите природни паркове “Витоша“, Странджа“ и “Врачански Балкан“, чиито директори бяха нарочени от ДАГ за уволнения заради дребни нарушения, но след екопротести това се размина. От Коалицията “За да остане природа в България” съобщиха в сряда, че са получили по реда на Закона за достъп до обществена информация копие от писмата на двамата представители на местната власт, в с които те подстрекават ДАГ да предприеме мерки срещу директора на Природен парк “Странджа“ инж. Стефан Златаров, обвинен от тях в различни неща.

Едно от обвиненията е, че той назначавал служители в дирекцията на парка, без да съгласува това с кметовете, които обаче нямат никакви правомощия по отношение на държавната администрация. Отделно Арнаудов и Куюмджиева се жалвали, че част от персонала се занимавал с политическа дейност, насочена срещу кметовете. Други провинения, според общинските шефове, са тези, че Златаров издавал отрицателни становища по проекти, писани от общините, и сигнализирал прокуратурата за нарушения в кметствата.

Според двамата директорът на парка бил виновен за наводненията и за това, че паркът няма приет план за управление. Именно двете общини са единствените противници за плана за управление на парка, тъй като искат повече площи за застрояване. Поради тази причина паркът шеста година е без такъв план, въпреки че през 2008 г. Върховният административен съд постанови Министерство на околната среда и водите да приеме плана за управление, което още не е сторено, посочват природозащитниците.

Враждата между Златаров и двете общини продължава, като в началото на седмицата за незаконни са обявени построени от дирекцията на парка туристически заслони и е издадена заповед за премахването им. Отделно от парка се иска да плаща такси за информационните табели за туристите в общината.

От коалицията съобщават още, че са поканени от ДАГ на обсъждане на управлението на Природен парк “Странджа“ в Регионално управление по горите-Бургас в четвъртък. На срещата обаче не са поканени представители на парк Странджа.

Природозащитниците заявиха, че се противопоставят категорично на феодализацията, която местните власти на двете общини се опитват да наложат в Природен парк “Странджа“. Те очакват горската агенция да отхвърли всякакви опити на местните власти да кадруват в системата на горите, особено на основата на искания, които нарушават правата на гражданите и показват непознаване на българското законодателство, се допълва в съобщението на Коалиция “За да остане природа в България.

Споделяне

Още от България