Кметове са глобени с четвърт милион заради незаконни сметища

Кметове са глобени с четвърт милион заради незаконни сметища

През изминалата 2020 г. 75 кмета са били глобени за близо четвърт милион заради това, че са допуснали образуването на незаконни сметища на техни територии. Това съобщиха в петък от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), след като проблемът с нереграментираното изхвърляне на боклуци отново дойде на дневен ред с плаващото сметище, образувало се при ВЕЦ-Своге след проливните дъждове.

Ден по-рано от ековедомството напомниха, че отговорността за контрола върху управлението на отпадъците е изцяло на местните власти и на кметовете.

Сега министерството информира, че регионалните екоинспекции в страната са извършили над 700 проверки в повече от 1800 населени места през 2020 г.

Освен това през миналата година ведомството било издало предписания на кметовете на всички 265 общини в страната да предприемат мерки за почистване и недопускане на образуването на нерегламентирани замърсявания с отпадъци, включително и на речните легла и прилежащите им територии.

Все пак такива случаи са установени и на 75 кмета са издадени наказателни постановления със санкции за 243 300 лв., информират от МОСВ, но пропускат да кажат каква част от тях е платена или е в процес на обжалване.

От съобщението на ведомството става ясно, че има кметовете, които са санкционирани повече от веднъж. Кметът на Сопот например има пет глоби за общо 17 хил. лв., но кметът на Дупница трябва да плати повече – 27 хил. лв. за три наказателни постановления. Кметът на Горна Малина има да плаща една глоба, но за 10 хил. лв. Следват кметовете на Асеновград и Бобошево със санкции от по 9 хил. лв., сочи справката на МОСВ. Повечето кметове на села имат санкции от по 1400 лв., 2 хил. и 3 хил. лв.

Тези санкции са персонални и кметът трябва лично да ги плати, а не със средства от местния бюджет.

Колко пари са събрани от глобите, обаче от ведомството не казват. Както и не е дадена информация правени ли са последващи проверки на установените незаконни сметища и дали те са били отстранени или продължават да стоят там.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?