Кметове се оплакаха на президента от зависимостта си от централната власт

Кметове се оплакаха на президента от зависимостта си от централната власт

Представители на местната власт се срещнаха с президента Румен Радев, оплакаха му се от прекалената си зависимост от централната власт и поискаха под егидата на държавния глава да се сформира постоянен форум по развитието на местното самоуправление с участие на правителството, парламента ,общините, бизнеса и гражданския сектор. Радев приел предложението, но подчертал, че да е успешна подобна инициатива трябва преди това да се обсъдят с институциите проблемите на общините и да се вземат конкретни решения. това съобщиха от Националното сдружение на общините в България в сряда.

Управителният съвет на организацията е обсъдил президента финансовата децентрализация и регионалните различия в българските общини.

"Президентът и кметовете се избират пряко от хората и ние заедно трябва да направим българските общини по-добро място за живот и бизнес, за да останат хората по родните си места и да не се обезлюдяват цели български региони“, заявил Даниел Панов, председател на управата на сдружението и кмет на Велико Търново.

Той е представил пред държавния глава проблемите със забавената децентрализация и акцентирал, че през последните години като основен се очертава растящият дисбаланс между законовите правомощия на общините и ресурсите за тяхното отговорно упражняване.

В Европейския съюз общините разполагат средно с 25% от парите на данъкоплатците, а в България този дял е 15%, но в същото време местната власт осигурява над 2/3 от всички публични ресурси. У нас общинските данъци представляват 4% от данъците, събирани в държавата, при 25% средно за ЕС, посочил Панов. По думите му са необходими същностни промени в цялостната система на финансиране. Той призовал Радев да зададе тон за толерантно политическо говорене към българските политици, за да няма непремерени изказвания, които да насаждат противопоставяния и поляризация на българското общество.

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов посочил свръхцентрализацията като основна пречка за бързо и ефективно решаване на проблемите на хората. Според него общините трябва да имат регионални бюджети и действащи регионални политики, които да дават възможност хората да се задържат в общините и да не мигрират към по-големите градове.

Присъстващите кметове настояли за спешни мерки срещу обезлюдяването на цели региони в страната и изтъкнаха критичната необходимост държавата да вземе спешни мерки. Кметът на Враца Калин Каменов дал пример, че през тази година 700 абитуриенти са напуснали града без тенденция да се завърнат, а в общината има обезлюдени цели села.

"Вие сте на фронтовата линия, където са проблемите на хората и поемате отговорността за решаването им“, заявил държавният глава.

За заслуги и дългогодишен принос към местната власт той отличил с Почетен знак на Президента на Република България Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес