Кметовете искат още 50 млн.лв. от бюджет 2003 за покриване на стари дългове

До края на март правителството да отпусне 50 млн.лв. от бюджета, за да погаси задълженията на общините за държавни дейности, натрупани до края на миналата година, иска националното сдружение на общините в писмо до премиера Сакскобургготски. Кметовете настояват месец след това - до 30 април, да бъдат погасени и натрупаните през минали години задължения, свързани с общинските дейности, съобщи кметът на Велико Търново Румен Рашев, цитиран от БТА.

Решението за писмото до Симеон е на Управителния съвет на Националното сдружение на общините.

По думите на Рашев, юридически екип на сдружението обмисля мерки за ограничаване и спиране на дейността на детски градини, училища и здравни заведения по места, ако държавата не погаси задълженията на общините, натрупани до края на 2002 година.

В писмото до премиера се настоява и за 100-процентно осигуряване на средствата за издръжката на дейностите, ангажимент на държавата към общините. В бюджет 2003 са осигурени само половината от необходимите за това суми.

Неразплатените задължения за община Велико Търново са 1.4 млн.лв. - половината за държавни дейности, другата половина - за общински. Поради тази причина доставчици на горива и храни вече са отказали да снабдяват училищата и диспансерите в града.

До 10 март Управителният съвет на сдружението ще разполага с обобщена информация за финансовото състояние на всички общини в страната. Според приетите на последното заседание решения, сдружението настояваме да обсъди тези данни на съвместно заседание с правителството, каза още Румен Рашев.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?