Кметовете на девет европейски столици искат спешни мерки срещу цапащите коли

Кметовете на девет европейски столици искат спешни мерки срещу цапащите коли

Девет европейски столици, сред които и София, поискаха то европейските институции да въведат единни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от транспорта.

Сред исканите мерки са задължителни тестове на емисиите от превозните средства, общи по-ниски стандарти за допустимите емисии въглероден диоксид с цел по-широко въвеждане на автомобили с нулеви емисии, както и въвеждането на задължителни цели за продажба на коли с нулеви емисии.

Писмото е подписано от кметовете на София, Рим, Париж, Амстердам, Мадрид, Копенхаген, Виена, Брюксел и Хелзинки. То е изпратено едновременно до Съвета на ЕС и до Европейската комисия. В него се отбелязва, че транспортът е един от секторите, при които количествата на емисиите на парникови газове продължават да нарастват.

Според кметовете на градовете, за да се спре тази тенденция, трябва да се предприемат единни мерки, които да намерят последващо отражение и в националните законодателства. Според авторите на писмото, ако това не стане спешно, има риск ангажиментът, поет със Споразумението от Париж за намаляване дела на въглеродните емисии от транспорт с 95% до 2050г., да не бъде постигнат.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?