Кметовете на Враца и Сопот със "скандални" разкрития в последния ден на кампанията

В последния ден от предизборната кампания кметовете на Враца и Сопот се включиха в нея със "скандални" разкрития на местно ниво.

Кметът на Сопот Веселин Личев, издигнат от независим комитет и спечелил срещу кандидата на БСП, обяви, че "300 цигани са назначени в предприятието ВМЗ Сопот преди повече от месец". "Този факт взриви общественото мнение в града", каза Личев пред "Фокус".

Според него ромите са назначени от предишното правителство с временни договори до Нова година и с протекциите на БСП. По думите му новите работници са непрофесионалисти, не разбират от военно производство и са назначени по партийна линия заради изборите.

Кметът на Сопот обяви още, че председателите на общинските структури на БСП в Карлово и Сопот са включени в борда на директорите на ВМЗ, което е скандално.

Валентин Радев от ГЕРБ коментира пред "Фокус", че ако това наистина е вярно, е скандално.

"Това е запален фитил, бомба със закъснител. Заводът в Сопот е единственият държавен завод, който е специализиран в производството на голямокалибрени боеприпаси. Там никога не са работили цигани преди години. Нямам нищо против нашите съграждани, но те не са достатъчно квалифицирани", каза Радев.

Малко по-късно областният съвет на БСП Пловдив обвини Личев, че участва в компроматната политическа война.

В изявлението на местната структура се казва, че не е истина твърдението, че ръководството на БСП е назначило 300 роми в завода в Сопот.

"Не е работа на местната власт да коментира назначенията в едно държавно предприятие. Що се отнася до етническата принадлежност на работещите, то в България всички сме българи и никой, било то кмет, било ръководител на предприятие, било политическа сила няма право да дели българския народ", се казва в съобщението.

Кметът на Враца Николай Иванов от БСП пък разпространи патетична декларация, в която твърди, че закритото поделение в града няма да бъде възстановено. Само няколко часа по-късно от военното министерство категорично отхвърлиха твърдението му.

Поделението бе закрито с решение на правителството на ГЕРБ, но кабинетът на Пламен Орешарски взе решение да го отвори наново. Първоначално служебният военен министър Велизар Шаламанов обяви, че ще замрази тези планове, но след това ревизира мнението си и обяви курс към продължаване на дейностите по отварянето му.

В петък обаче Иванов твърди, че "в деня на национален траур, за Враца пристигна една съкрушителна новина – възстановяването на военното поделение в града е спряно за неопределено време".

"Договорено бе, че от 1 октомври във Враца ще започнат работа първите кадри във възстановеното поделение. Това трябваше да стане в изпълнение на заповед на бившия министър на отбраната Ангел Найденов, издадена на 1 юли. Военнослужещите се подготвиха за пристигането си в нашия град, напуснаха досегашната си работа, преместиха семействата и записаха децата си във врачанските детски градини и училища. Днешният акт е безпрецедентен не само поради неспазеното обещание, дадено от министър, а и защото се случва в навечерието на изборите", обяви Иванов.

От МО обаче обясниха, че процесът по възстановяване на поделението не е спиран. Отложен с няколко дни в ремонтът на сградите в поделението, който ще започне в периода 7-10 октомври. Вече е подбрана първата група военнослужещи, които през следващата седмица ще започнат работа в района на поделението, заявиха от МО.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?