Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Кметовете обвинени, че се възползват от наводненията

13 коментара
Кметовете обвинени, че се възползват от наводненията

Предупреждения към местните управници да не всяват излишна паника, отправи във вторник след заседание на оперативния състав на националния кризисен щаб вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Тя подчерта, че нещата в страната са под контрол.

В някои общини, изглежда, кметовете се опитват да се възползват от ситуацията, че при обявяване на бедствено положение могат да поискат повече пари. Предупреждавам ви, комисията много внимателно оглежда всички постъпили предложения, изпращаме комисия на място за финансиране и нека да не изпадат в паника общинските кметове, а да бъдат така добри да се занимават с отговорности, които са им вменени със закона, заяви Емел Етем.

Указания за възстановяването на дигите ще бъдат изпратени до абсолютно всички общини, до които миналата година са изпратени, но те не са се съобразили с тях, каза още Етем. Тя съобщи, че е констатирано как технически защитни съоръжения не са съгласувани технически с “Напоителни системи”. Ще се ревизират всички диги, за да се гарантира тяхната устойчивост.

На Кризисния щаб се е решило да се сформира междуведомствена работна група, която ще извърши пълен преглед на над 70 хвостохранилища в страната, за да се набележат мерки за тяхното обезопасяване с оглед на напоената земя и очакваните валежи и снеготопенето. Ще се определят отново приоритетите във всички общини и области като дейности, ще се направи преглед на диги и речни корита и ще се предложи програма за решаване на проблемите, където са констатирани такива, заяви Емел Етем.

Няма от какво да се притесняваме, готови сме да посрещнем високите води, за които още от миналата година имахме предупреждения, каза още вицепремиерът.

Междувременно тежкото положение в регионите, в близост до водоизточници, които в понеделник започнаха да преливат от обилните валежи и се активираха свлачища,  се нормализира.

Две деца и трима възрастни от Симеоновград бяха спасени в понеделник вечерта от пожарникари и жители на града от жилището им, което било заобиколено от придошлите води на река Марица, съобщиха от пресслужбата на РДВР-Хасково във вторник.

Сто метра било разстоянието от образуваното около дома им островче до брега на реката, а силното течение възпрепятствало достъпа на надуваемата лодка, с която пристигнали полицаи и пожарникари. Била потърсена помощ от областната дирекция на "Гражданска защита", която разполагала с моторна лодка, но оттам не оказали съдействие. Местен жител с моторна лодка се притекъл на помощ и при съвместната акция били спасени тримата възрастни, четиригодишно момиченце и двумесечно бебе.

Отнесени и срутени къщи

В ромските квартали на Лом "Младеново", "Стадиона" и "Момин брод" и в близките села Станево и Ковачица са съборени частично 16 къщи, повечето от които кирпичени и незаконно построени. Кметството спешно е поискало от Министерството на държавната политика при бедствия и аварии да даде 16 фургона за пострадалите семейства, които в момента са настанени при свои роднини.

Валежите активираха нови седем свлачища по крайречния път от Оряхово до Мизия. Местата им са обозначени с предупредителни табели. Заради раздвижването на земните маси 57 къщи са напукани, като 14 от тях са напуснати от собствениците си.

На територията на област Монтана се отводняват приземни етажи на жилищни сгради в с. Смирненски, община Брусарци, с. Трайково, община Лом и с. Медковец.

Наводнени около 90 къщи в три села на община Костенец.

Река Луда Яна е покачила нивото си. Скъсани са диги при с. Мало Конаре и с.Огняново, като движението по пътя Пазарджик - с. Огняново е преустановено. Продължава отводняването на ВЕЦ "Тополница" и къщи в с.Лисичево.

Скала проби таван на пътнически влак

Снощи скална маса проби покрива на вагон от пътнически влак, движещ се по маршрут Пловдив-Костенец, съобщиха от Български държавни железници (БДЖ). Инцидентът е станал в района на спирка Бойка, няма пострадали пътници. Заради активизиралото се свлачище в района, движението на влаковете е спряно. 

Движението на влакове в района на гара Ихтиман е възстановено около 10.00 часа във вторник, съобщиха още от БДЖ и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Вчера жп гарата и промишлената зона на Ихтиман бяха наводнени.

Въпреки предписанията речните русла останали непочистени

Непочистени речни корита, задръстени с наноси след миналогодишните порои, създават опасност от нови наводнения в страната. Това сочат проверки на четирите басейнови дирекции, които още преди месеци са издали предписания за решаване на проблема, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

По данни на Басейнова дирекция-Пловдив, не повече от 30 на сто от речните русла в района, който контролира дирекцията, са почистени. Най-проблемни са р. Чепеларска край Асеновград, р. Стряма, р. Потока над гр. Съединение. Затлачени места по течението на Марица има в 12- километровия участък на реката, преминаващ през Пловдив. Тази част е силно напластена с пясъчни наноси от наводненията през август 2005 г. и създава опасност от разливи дори при по-ниска пълноводност. Същият е проблемът с реките Черна и Бяла в Смолян. Там вече е започнало частичното отстраняване на пясъчните наноси.

още

Движението на влаковете между София и Пловдив беше възстановено в късния следобед, съобщиха от БДЖ. В участъка между Костенец и Септември композициите се движат по единия железен път с максимално намалена скорост от 25 км/ч.От железопътния превозвач предупредиха за възможни закъснения по трасето, заради ниската скорост на движение в проблемните участъци. Възстановено беше движението и на влаковете между Долене и Костандово по линията Септември – Добринище.

Тази сутрин са активирани свлачища и по теснолинейната железопътна линия между спирките Варвара и Долене. Това наложило временно спиране на влаковете между гарите Захарна фабрика и Горна баня. След възстановяване на движението е разрешено преминаване на композициите в участъка със скорост от 5 километра в час, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Въведено е ограничение на скоростта и между гарите Гълъбово-Любеново - 15 километра в час, както и между Казичене и Мусачево - 5 км/ч.

Подкопани мостове и затрупани пътища

Проблеми има и в автомобилните пътища. Срутени камъни са затворили пътищата Мъглиж-Селце и Яворовец-Радунци. Непроходим остава и пътят Раднево-Гълъбово, заради активизирано свлачище. От проливните дъждове са подкопани и мостовете в градовете Гурково и Гълъбово и в още три села в региона, съобщиха от Гражданска защита.

Опасност от падащи камъни има по пътищата София-Самоков, Искърското дефиле, Асеновград-Смолян, Асеновград-Кърджали, Мездра-Люти дол и в района на Лозница. Мъгла с видимост до 20 м има по пътя "Слънчев бряг"-Обзор, а с видимост до до 50 м - в района на Разградска област.

Полицейски служители контролират движението по пътя София-Кулата, в участъка на с. Владая и Черния кос, заради заледявания на шосето. По пътя София-Самоков, в участъка на с. Пасарел, се пропускат само леки коли и автобуси.

Автопатрул наблюдава и главен път Е-79 в участъка от Ботевград към Мездра, където има опасност от активизиране на старо свлачище и падане на скална маса, информираха от МВР. Все още е затворен пътят от Никопол за с. Черквица.

Рано сутринта обаче е възстановено движението по залетия от водите на р. Тунджа мост до с. Ягода, община Мъглиж. Спирането на дъжда позволи и отварянето на пътя Стара Загора-Казанлък, също наводнен от Тунджа. В този регион екипи на Гражданска защита отводняват къщи в 11 села.

Най-сериозно в региона остава положението в село Сърнево, което е без питейна вода. Местното ВиК е осигурило водоноска. Спасителни екипи на "Гражданска защита" са отводнили 10 къщи, още 40 остават наводнени.

Във вторник сутринта временно е спряно движението на автобуси по междуселищните линии в Силистренско. Дебелината на снежната покривка в района е между 15 и 20 см. В Главинишката община има навети преспи до 30- 40 см.

По републиканската пътна мрежа в Крайдунавска Добруджа работят 23 снегопочистващи машини. Почистват се и общинските пътища. Няма закъсали автомобили, но десетки селища в региона са без електричество.  

Стотици села без ток, вода и телефон

Общо в страната без ток са 100 населени места - 7 в област Варна, 34 - в област Разград, 4 - в област Русе, 45 - в област Силистра, и 10 - в област Смолян, съобщиха от Държавна агенция Гражданска защита. Без вода са 10 населени места - 7 в област Пазарджик, 1 - в област Разград, и 2 - в област Смолян, а без телефонни връзки са 2 селища в област Стара Загора.

От областната комисия по бедствия, аварии и катастрофи в Кърджали съобщиха, че вече е пуснат втори авариен клапан на стената на язовир "Кърджали". С това за една секунда се източват допълнително по 340-350 кубически метра вода. Заради повреда по далекопровода, временно не работи водно-електрическата централа в района.

Шестнайсет язовира в област Монтана в момента са препълнени. Водата от тях се излива в коритата на реките, на които са построени. Засега няма опасност от заливане на селища или обработваеми земи, съобщи началникът на отдел "Управление на кризи" в Гражданска защита в Монтана Розко Петров.

Заради високото ниво на подпочвените води и интензивните валежи през последните два дни са наводнени приземните етажи на 18 къщи в село Киселево, 15 - в село Смирненски, и 4 - в село Василовци в община Брусарци, 4 къщи в село Долно Церовене от община Якимово, 7 - в село Трайково от община Лом, 10 - в град Бойчиновци и село Владимирово в община Бойчиновци. Екипи от Трети спасителен отряд на "Гражданска защита" от Монтана в момента изпомпват водата от сградите.

За последното денонощие нивото на Дунав при Лом се е повиши със 103 см до 698 см. При достигане на 750 см Гражданска защита ще въведе първа степен на готовност за действие "повишено внимание". Преглеждат се дигите и отводнителните съоръжения по поречието, ще се информира населението, ще се провери готовността за действие по начертания план, нивото ще се следи през няколко часа, а не на денонощие.

Още 40 души ще бъдат евакуирани днес, тъй като нивото на водата във видинския квартал “Нов път” се повишава. Там започна изграждането на отводнителен канал, който да поеме насъбралата се вода, но багерите са затънали в калта и изкопните работи са спрени. Започва и изпомпване на вода от гробището във Видин, тъй като част от него е залята с вода, каза кметът на града Иван Цанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. деди
  #13

  Всичко братя вече е часно всеки да си застрахова ниви изгради ида води дела нали всички това искахме демокрациа един краде от язовир друк от вада

 2. СССР
  #12

  Мутра-демократ? Да, да...Мутра-демократ? Да, да... Да, да... СДС бавно и полека върви към своя край, май..... Мутрата Бате Бойко е с престъпно минало и настояще - силовак, събирач на дългове, охранител, със съмнения за убийство дори..... Скоро той и Цветелина купиха СИ Банк. С пари НЕ от заплати и спестени закуски! За Бойко гласуват мутри, охранители, мафиоти, чалгаджии и заблудени. Сигурно СДС е от последните!

 3. Лора Ненова
  #11

  http://torrents.bol.bg/details.php?search=&id=15641&hit=1Филмът е невероятен, СКАНДАЛЕН просто и разкрива доста истини за днешните катастрофи. Браво на автора му и му благодаря!

 4. Наблюдател
  #10

  ...да гласуват пак за ДПС и по-специално за Емелчето. Вижте каква е сладка - доста баклавички е хапвала.

 5. логорей
  #9

  Инфраструктурата е толкова калпава и толкова лошо поддържана,че рухва от най-нормални пролетни дъждове и киши.Е,народната власт построи няколко Българии (колко бяха там...)за 45 години и дъждовете ги отмиват една подир друга.

 6. Realmen
  #8

  сега кметовете могат да я скъсат тази трактористка,ако не са крали с нея

 7. ne e viarno!!
  #7

  OOH, NASRAH SE, AMA NESHTATA SA POD KONTROL - VSICHKO E V GASHTITE, NIAMA NA PODA :)

 8. настрадин ходжа
  #6

  Ако помните ханъм-ефенди-министър и сокола искаха да гушнат и пожарната,машшалла

 9. гого
  #5

  как пак сума ти къщи наводнени и съборени.Нали направиха това министерство за да не се изненадват от бедствията и авариите.Ойде коня у барата...

 10. атака
  #4

  Всеки пострадал от наводненията да си знае , че страда само и единствено заради стремежа на БСП с цената на всичко да се задържи във власта . Това че след първите наводнения / а и преди тях / , не се направи нищо и че дори и малкото отпуснати средства се окрадоха , се дължи на ДПС .навсякъде е пълно с тяхни некадърници и пладнешки обирджии , те няма и не могат да направят нищо свестно .А другото което си мисля , това е съботаж на държавата , да се унищожава всичко и да се руши . какво е страданието на българина , пред рахата и далаверите на нашите аги.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.