Кметовете по Черноморието остават първенци по издадени строителни разрешителни

Кметовете в Бургаска област са издали най-голям брой разрешителни за строителство на жилищни сгради през първото тримесечие на тази година, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ) във вторник. Вече трета година област Бургас държи първенството по брой на издадените разрешителни за строителство на нови жилища.

Данните на НСИ показват, че за периода януари - март в област Бургас са получили разрешение 479 нови строителни обекта в категорията “жилищни сгради” и още 156 в категорията “други”. Административните обекти, които са получили разрешение за строителство в областта, са 9. За същия период на 2006 година местната администрация в Бургаска област е разрешила строителството на 475 нови жилищни обекта, а през 2005 година броят им е бил 341.

Сериозно се е повишил броят на строителните разрешителни в областите Варна и Добрич спрямо същия период на миналата година, става ясно от изследването на НСИ. Общо 394 нови жилищни обекта са получили разрешение да се изградят във Варненска област. За периода януари-март 2006 година броят им е бил 151. Кметовете на общините от област Добрич са одобрили строителството на 212 нови жилищни сгради, за същия период на 2006 година броят им е бил 89.

Покачване на строителните разрешителни за жилищни нужди, отчита НСИ и за столицата. За първите три месеца са били издадени 263 разрешения за ново строителство на кооперации, а през същия период на миналата година са били 159.

Националният статистически институт отчита нарастване на издадените разрешителни за строителство за цялата територия на страната при всички категории обекти. През първите три месеца са били дадени общо 2442 разрешения за изграждане на жилищни постройки, докато за същия период на миналата година са били 1599. Увеличава се и броят на административните сгради. Общият брой на проектите, които са получили одобрението на общинските администрации в страната, е 104, а през 2006 година техният брой е бил 89. В категорията “други сгради”, където попадат основно хотели и ресторанти, за периода януари-март 2007 година са издадени общо 1503 разрешителни. За същия период на миналата година техният брой е бил 1178.
Споделяне

Още от Имоти

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?