Кметовете протестират символично, Велчев ги обвинява в политагитация

Почти всички кметства в страната днес провеждат символичен протест срещу правителството. Услугите за граждани не са спрени, общинските служители носят отличителни ленти на реверите си.

Протестът е по инициатива на националното сдружение на общините. Неговият председател, разградският кмет Венелин Узунов заяви, че общините искат правителството да изпълни собственото си решение от миналата година за стартирането на финансовата децентрализация.

Узунов отново повтори, че с наполовина орязаното финансиране на държавно делегираните дейности на общините в бюджет 2003 - средствата за издръжка на училищата, здравните и социалните заведения, както и с нежеланието на кабинета да покрие 100 млн.лв. неразплатени разходи, правителството на практика се е отказало от децентрализацията и е поставило кметствата в тежка финансова ситуация. Кметът на Разград заяви, че една-трета от общините в България са в много тежко състояние и повтори, че има реална опасност след месец кметствата реално да затворят и да престанат да предоставят услуги на гражданите.

На обвиненията, че протестът на кметовете е по-скоро политически, част от започналата им предизборна кампания за нов мандат, Узунов опонира с думите, че в днешните символични действия участват и кметове, които нямат никакво намерение да продължат мандата си.

Пред БНР финансовият министър все пак определи протеста като политически с довода, че сега общините имат почти три пъти по-малко неразплатени разходи от миналата година, когато не са протестирали.

Велчев повтори тезата на финансовото министерство, че 100-те млн. дългове на кметствата са натрупани неправомерно и той няма никакво намерение да предлага актуализация на бюджета, за да извади тези пари от държавната хазна.

"Ако те питат дали държавата, в нарушение на Закона за бюджета, ще извади още 100 млн.лв., за да покрие неразплатените разходи на най-недисциплинираните финансово общини, разходи, за които няма никакви доказателства как са направени и дали са направени с основание, отговорът категорично е "не", заяви Велчев. Той добави, че в момента в общините тече проверка и на финансовия контрол, и на Сметната палата как са натрупани тези разходи. Финансовият министър предпостави тяхната незаконност, давайки пример със скоро приключила проверка на пловдивската община, където Сметната палата е открила нарушения в управлението на средствата и в процедурите за провеждане на търгове.

Велчев заяви, че няма да се стресне от заканата на някои кметове да съдят правителството в Страсбург и обяви, че процесът на финансова децентрализация не е спирал. Отговорът на Узунов бе, че кметовете протестират заради реални проблеми и нямат намерение да шантажират никого.

Депутатът Нина Радева от НДСВ, член на бюджетната комисия, определи днешните протести на кметовете като отказ да се носи лична отговорност за финансовото състояние на общините. Радева е спрягана като евентуален кандидат на царската партия за кметското място в Пловдив.

И според заместникът на Велчев Кирил Ананиев, който участваше в преговорите с кметовете, правителството не е виновно за натрупаните 100 млн.лв. дългове на общините. Ананиев напомни, че преди десетина дни националното сдружение и ръководството на МФ направиха среща и сформираха работна група, която да обсъди проблемите, свързани с неразплатените разходи. Тази група вече работи, каза Ананиев и също изрази недоумение от днешните протести. От думите му стана ясно още, че няма краен срок за нейната дейност.

Ананиев каза още, че в момента държавният бюджет се изпълнява по-добре от изискванията на финансовото министерство, така че няма никакво основание за актуализация.

В днешните символични протести се включиха повече общини в страната. Със символични лентички с надпис "общински протест" се появиха на работа общинските служители в София, Пловдив, Русе, Силистра, Кърджали, Враца и други.

Пловдивският кмет Иван Чомаков посочи, че не може бюджетът на общината през миналата година да е бил 97 млн.лв., реално да са изхарчени 110 млн., а тази година да се вмести в 73 млн.

Кметът на кърджалийската община Кирково Валентин Манев заяви, че целта на символичния протест е да покаже на правителството, че не може да има децентрализация без отговорности. Велчев не изпълни ангажиментите си към общините, което значи и към населението, заяви Манев. Кърджалийските общини също се включиха в днешния символичен протест.

Всички 10 общини във Врачанска област също протестират символично. Кметът на Враца Румен Стоманярски, който е и официален говорител на националното сдружение, обяви, че основната причина за стачката е невъзможността на общините да функционират нормално заради големите неразплатени задължения от миналата година и трупащите се нови дългове. Стоманярски посочи и липсващите пари за издръжката на здравеопазването, образованието и културата в общината, заложени в бюджет 2003 - 800 000 лв. за здравеопазване, 770 000 лв. за образованието, 230 000 лв. за културните дейности. За да не затворят болниците и училищата, кметовете ще трябва да прехвърлят средства от общинските дейности, което ще влоши социалната инфраструктура, коментира Стоманярски.

Само една община в силистренско - Ситовската, не участва в протеста. В Силистра започна подписка на граждани в подкрепа на протеста.

И според Русенското кметство правителството е преустановило процеса на финансова децентрализация, както и че редица общини и общински дейности са поставени в изключително тежко финансово състояние.

Община Монтана не е в символична стачка, но е солидарна и подкрепя протеста на останалите общини, заяви кметът Златко Живков.

Споделяне

Още от България