Кметовете в неведение за държавната инвестиционна компания

Създадената от правителството Компания за публични инвестиции ще финансира само инфраструктурни проекти на по-ниска стойност, които могат да се реализират в кратък срок и да достигнат до повече хора, съобщиха кметове във вторник. Такива неофициални съвети от представители на централната власт са получили градоначалниците при опитите им да кандидатстват за финансиране от компанията, създадена с решение на кабинета в края на миналата година с 340 млн. лв. от бюджетния излишък.

Формулировката на допустимите проекти повтаря точно определението за "малките демонстрационни проекти" на НДСВ от миналата година, които бяха финансирани отново с пари от преизпълнението на бюджета. Тогава цел на "правителствената инвестиция" бяха чешмички, градинки и алеи, на част от които бяха поставени табели "Построено от правителството на НДСВ".

Според изпълнителния директор на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Гинка Чавдарова, местните власти нямат яснота в какви срокове и с какви проекти може да се кандидатства за финансиране от компанията за инвестиции. Според нея общините могат да предложат проекти, които не са получили финансиране по програма САПАРД за пътища в предимно селски региони. По данни на НСОРБ, 33 общини имат готови проекти за вътрешноселска инфраструктура на стойност 48 млн.лв., а в 51 общини са подготвени проекти за междуселска инфраструктура за 70 млн.лв.

Община Русе вече работи по един проект - крайбрежен колектор - финансиран с 1 млн.лв. от компанията за инвестиции, съобщи кметът Елеонора Николова. Проектът е кандидатствал чрез екоминистерството и става въпрос само за довършването на третия етап, уточни кметът.

Пред новосформираната компания с проекти могат да кандидатстват предимно министерствата и областната администрация, обясни председателят на парламентарната бюджетна комисия Нина Радева. Тя определи като основна цел подобряването на местната инфраструктура - ВиК мрежи, депа за битови отпадъци, улици, междуселски пътища. Радева не се ангажира със срок, в който компанията реално ще заработи. Първоначално се очакваше първите одобрени проекти да бъдат обявени до края на февруари.

Има много предложени проекти и пресяването им е трудно заради сериозните различия между показателите на отделните региони, обясни още жълтата депутатка като допълни, че изборът не бива да става с партийно решение.

По думите на Нина Радева новосъздадената компания няма да доведе до проблеми при предстоящата мисия на МВФ, която идва тази седмица. Радева заяви, че не очаква да бъде намален и капиталът на дружеството. Този вариант бе споменат през януари от министъра на финансите Милен Велчев като възможен компромис с МВФ, тъй като фондът изрази тревога от намеренията на правителството да излее предизборно огромната сума от бюджетния излишък чрез новата държавна компания.

Споделяне

Още от Бизнес