Кметството на Москва смята да върне на мястото му паметника на Дзерджински

Сваленият паметник на Дзержински, 1991 г.

Кметството на Москва смята да възстанови на мястото ѝ статуята на Феликс Едмундович Дзерджински, основателят на политическата полиция на болшевиките, предшественик на КГБ, съобщиха информационните агенции.

Статуята беше символично свалена от московчани през 1991 г. няколко месеца след разпадането на СССР.

Монументът, известен като "Железния Феликс", е включен в списъка на паметниците, които трябва да бъдат възстановени в качеството им на културно наследство, е заявил пред Франс прес представител на кметството, потвърждавайки публикуваната от агенция Интерфакс информация.

Скулптурата е творение на известния в социалистическо време художник Евгений Вучетич и е била монтирана на тогавашния площад Дзержински (днес - Лубянка) през 1958 г.

На 22 август 1991 г. на площад Любянка, където беше централата на КГБ, хиляди ентусиазирани московчани свалиха "Железния Феликс", за да отбележат провала на опита за комунистически държавен преврат срещу перестройката на Михаил Горбачов, припомня агенцията. Това събитие стана един от символите на разпада на СССР.

Единайсет тонната бронзова статуя, покрита с графити, в момента се намира в парк на съветските паметници в центъра на Москва.

Сред другите паметници, които са в програмата за възстановяване на Московското кметство, е и композицията "Първите комсомолци" (скулптор Юрий Нерода, 1972 г.) на Университетския проспект.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?