Кметството на Рим иска "мораториум" върху притока на мигранти в града

Вирджиния Раджи

Кметицата на Рим Вирджиния Раджи от популисткото "Движение 5 звезди" заяви, че е поискала от правителството "мораториум върху идването на нови мигранти" в италианската столица, с аргумента, че създаването на нови приемащи структури носи риск, предаде Франс прес.

"Рим е подложен на силен миграционен натиск, така не може да продължава повече", пише 38-годишната Раджи във Фейсбук.

"Приемът (на мигранти) е сред многобройните спешни ситуации, които наследихме - спешна ситуация, изострена от инертността на онези, които през изтеклите години трябваше да организират подпомагането на мигрантите", добавя младата кметица на Рим, избрана едва преди година.

"Смятам за невъзможно, дори рисковано, да се позволи създаването на нови приемащи структури", изтъква тя, като посочва, че ще настоява за среща с вътрешния министър, "с оглед той да се намеси по въпроса за неконтролирания приток" на мигранти.

През април правителството прокара в парламента план, предвиждащ да се увеличи капацитетът за приемане на търсещи убежище в Италия, но същевременно да се ограничи приемът на мигранти и да бъдат експулсирани хората с отхвърлени молби. Планират се и нови мерки за по-добро разпределяне на кандидати за убежище в малките селища с оглед да се постигне съотношение 2,5 пришълци на 1000 местни жители.

Броят на искащите убежище в Италия е нараснал от 23 620 през 2013 на 123 482 през 2016 година. Една молба се разглежда вече средно за 268 дни срещу 167 дни в началото на миграционната криза, посочва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?