KНДР се отказа от търговско-икономическото сътрудничество с Южна Корея

KНДР се отказа от търговско-икономическото сътрудничество с Южна Корея

Корейската народнодемократична република (КНДР) обяви, че е взела решение да анулира всички споразумения за търговско-икономическо сътрудничество с Южна Корея. Това се казва в цитирано от Корейската информационна агенция КЦТА изявление на представител на Комитета на КНДР за мирно обединение на Корея.

Представителят на комитета заявява, че Пхенян е решил "напълно да конфискува собствеността на южнокорейските компании на територията на Севера". КНДР също така обяви, че е решила да отмени всички екскурзии на южнокорейци в курортната зона Кимгансан и да прекрати дейността на съвместната индустриална зона в град Кесон.

В изявлението се отбелязва, че КНДР освен това "анулира всички споразумения за търговско-икономическо сътрудничество с Южна Корея". От този момент Пхенян "ще смята за нищожни всички споразумения за икономическо сътрудничество и обмен, сключени между двете Кореи", се подчертава в становището.

Представителят на комитета посочи също, че решението за прекратяване на икономическото сътрудничество с Юга е било взето "в отговор на санкциите, въведени едностранно от южнокорейските власти, след като КНДР осъществи тази година ядрено изпитание и изстрелване на ракета носител със спътник на борда".

На 6 януари Пхенян извърши четвъртото за 10 години подземно ядрено изпитание. На 7 февруари властите в КНДР заявиха, че е била изстреляна ракета носител със спътник. Пхенян посочи, че ядреното изпитание е било "извършено за целите на самоотбраната" в отговор на враждебната политика на САЩ, а изстрелването на спътника - "за изследването на космоса с мирна цел". Резолюция на Съвета за сигурност на ООН забранява на КНДР всякаква дейност, свързана с ядрени технологии, както и да разработва балистични ракети.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?