Книга за етносите в Македония събуди страстите

В Македония е издадена книга на професора от Тетовския университет Фаузи Скендери, която събуди реакциите на обществото, чувствително към етническите въпроси и самоопределението на македонците. В книгата се казва, че македонците от източната част на страната са българи, а тези от западната част са албанци, предаде кореспондент на БТА във вторник.

В труда на професора македонците се наричат славомакедонци, държавата е назована с официалното ѝ международно име Бивша югославска република Македония, а бежанците от Егейска Македония се наричат гръцки колонизатори.

Авторът на книгата, издадена неотдавна в Куманово, съобщава още, че почти всички православни македонци в Западна Македония всъщност са православни албанци. А тези от източната част на страната се страхували да кажат, че са българи, защото властта в Скопие била просръбска.

Реакциите по повод излизането на труда на професора обобщава македонският вестник “Време”, който цитира хора, които са недоволни от факта, че правителството на Македония всъщност е финансирало издаването на тази книга.

Министерството на културата на Македония обаче не вижда проблем в издаването на книгата.

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734