Книгата “Сестра ми Мая от небето” подава ръка на семейства, преживели загубата на бебе

Книгата “Сестра ми Мая от небето” подава ръка на семейства, преживели загубата на бебе

Около 25% или 1 на всеки 4 бременности у нас завършва с аборт в ранните седмици на бременността, а 1 на всеки 125 бременности завършва със смърт на бебето в период, в който то е вече потенциално жизнесопособно, преди, по време на или в първите дни след раждането.

Това прави около 600 семейства годишно в България, които преживяват загубата на член от семейството, който вече има име, отредено място в семейството, отношения с родителите си, и дори собствени вещи.

Тази година Деня на перинаталната загуба 13 юни, който се чества от 2013 година у нас, съвпада с излизането на книгата “Сестра ми Мая от небето” – опит за насърчаване на диалог между родители и деца в семействата, преживели загуба.

“Децата са също част от семейството, загубата е и тяхна – загубата на възможния живот с братчето или сестричето, което са очаквали с радост или смесени чувства; загубата на подкрепата и обичта, която децата в едно семейство си дават взаимно; загубата на порастването с някой друг, на споделянето, дори на конфликтите… И неизговарянето на всичко това няма да го накара да изчезне. Напротив. Ще го накара да порасне, да приеме понякога страшни форми, да завладее неизвестни пространства в психиката на детето, да управлява неизвестни за нас процеси…“, казва авторът на книгата д-р Бояна Петкова, чиято фондация “Макове за мери“ е известна с дългогодишната си битка за правата на родителите с мъртвородени бебета. Илюстратор на книгата е Весела Кучева.

В края на книгата възрастни братя и сестри на мъртвородени или починали бебета разказват как част от тях живее живота и на другото дете, чувства се натоварена с очакванията на родителите да го замести, да заеме мястото му… или как никога не са успели да отговорят на тези очаквания, защото починалото бебе завинаги е останало съвършено, неземно създание в мислите на родителите.

Идеята на книгата е, че за да можем да помогнем на децата си, а да помогнем и на себе си да преминем конструктивно през травмата, не можем да избягаме от открития, честен разговор с тях. Дори малките деца са в състояние да осмислят реалността, когато е поднесена с прости думи. С времето тяхното разбиране ще се надгражда с развиването на уменията за абстрактно мислене.

Представянето на книгата е в петък, 16. юни от 18.30 ч. в пекарната The Art of Love на бул. Христо Смирненски 48 в София.

За всички, които не могат да присъстват на представянето, екземпляр от книгата може да бъде поръчан на e-mail [email protected] или от Фейсбук страницата на фондацията.

Споделяне

Още от Общество