"Книговище" – платформата, която насърчава децата да четат с мисъл

"Книговище" – платформата, която насърчава децата да четат с мисъл

"Бъдещето е в четящите деца!" Новата образователна интернет платформа "Книговище" насърчава четенето с разбиране, което толкова затруднява съвременните българчета, защото именно то изгражда критическо мислене, творчески способности и умение за общуване, пише Портал Култура по повод инициативата.

Сайтът предлага игра на въпроси към прочетени книги – за деца и тийнейджъри до Х клас, като приоритет са първите седем училищни години. Думата книговище (измислена от Иван Богоров, за да замести чуждицата библиотека) създава асоциации с леговище и усамотение, но и с уют и удоволствие от четенето. Защото създателките на сайта – Десислава Гаврилова, Искра Джанабетска и Яна Генова, се стремят точно към това, към алтернатива на четенето като задължение.

За целта използват игрови подходи, характерни за електронните игри. След като прочете дадена книга, детето може да влезе през индивидуалния си профил и да отговаря на въпроси, с което да покаже доколко е разбрало съдържанието. Всеки верен отговор му носи точки и награди – колкото по-трудни са книгите, толкова повече точки носи верният отговор. 

Книгите, за които вече има въпросници, са много – художествени и научно-популярни. Върху корицата на всяка е посочена и възрастовата група, за която е подходяща. Ако любимата книга все още я няма в Книговището, детето само може да напише въпросник за нея. 

В "Книговище" малките читатели ще се състезават със съученици и с други свои връстници. Те могат да се включват в различни предизвикателства и да качват нива. Могат да споделят мнения за прочетеното.

Подобни сайтове съществуват на немски и испански. Образователната система в Германия отдавна е открила предимствата на този подход към четенето. От септември 2019 г. и "Книговище" ще може да се ползва от цели класове и училища, както и семейно. Официалният старт на сайта предстои на 24 май, но вече е достъпна безплатната демо-версия.

"Книговище" е финалист на конкурса "Промяната", инициатива на фондация Reach for Change България и Нова Броудкастинт Груп за насърчаване на социалното предприемачество в полза на децата на България. До 4 февруари всеки може да гласува за четенето като игра и удоволствие – тук.

Споделяне

Още от Общество

Колко време давате на новия парламент?