КНСБ: 1.7 млн. българи са под прага на бедността, социалните протести може да се повторят и тази зима

Броят на "работещите бедни" с месечен доход под 400 лева се е увеличил през последното тримесечие с осемдесет хиляди. Вече милион и седемстотин хиляди са под прага на бедността. При това положение социалните протести от миналата зима могат да се повторят тази зима, предупреди президентът на КНСБ Пламен Димитров в неделя пред БНР.

Синдикатът организира протест на 20 ноември, за да поиска от парламента промени в бюджета за следващата година.

"Хората, които получават работна заплата до 400 лева, попадат в категорията "работещи бедни". Това са над 500 000 български граждани. Ние за тях искаме конкретно нещо – отстъпване на платения данък. Това е възможно и би струвало 200 млн. на бюджета. Ако се криминализира укриването и невнасянето на осигуровки, тези 200 млн. могат да бъдат събрани много бързо и дадени на тези 500 хиляди души. Милион и 700 хиляди души изнемогват под прага на бедността. Няма как с тази тенденция и с тези числа, които не се променят към по – добро, ние да имаме позитивни очаквания и да няма реакция от синдиката", обясни Пламен Димитров.

Бюджетната комисия на парламента ще се опита да осъществи предложенията на КНСБ между двете четения на проектобюджета, увери пред БНР депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Няма разумна алтернатива на повишаването на доходите и няма изобщо разумна алтернатива на това, което казват профсъюзите в този случай. Въпрос на възможности, въпрос на баланс, каза Цонев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?