КНСБ: 1.7 млн. българи са под прага на бедността, социалните протести може да се повторят и тази зима

Броят на "работещите бедни" с месечен доход под 400 лева се е увеличил през последното тримесечие с осемдесет хиляди. Вече милион и седемстотин хиляди са под прага на бедността. При това положение социалните протести от миналата зима могат да се повторят тази зима, предупреди президентът на КНСБ Пламен Димитров в неделя пред БНР.

Синдикатът организира протест на 20 ноември, за да поиска от парламента промени в бюджета за следващата година.

"Хората, които получават работна заплата до 400 лева, попадат в категорията "работещи бедни". Това са над 500 000 български граждани. Ние за тях искаме конкретно нещо – отстъпване на платения данък. Това е възможно и би струвало 200 млн. на бюджета. Ако се криминализира укриването и невнасянето на осигуровки, тези 200 млн. могат да бъдат събрани много бързо и дадени на тези 500 хиляди души. Милион и 700 хиляди души изнемогват под прага на бедността. Няма как с тази тенденция и с тези числа, които не се променят към по – добро, ние да имаме позитивни очаквания и да няма реакция от синдиката", обясни Пламен Димитров.

Бюджетната комисия на парламента ще се опита да осъществи предложенията на КНСБ между двете четения на проектобюджета, увери пред БНР депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия Йордан Цонев.

Няма разумна алтернатива на повишаването на доходите и няма изобщо разумна алтернатива на това, което казват профсъюзите в този случай. Въпрос на възможности, въпрос на баланс, каза Цонев.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?