КНСБ е против обезсилването на Конвенцията за защита правата на човека

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров, БГНЕС

КНСБ изрази своето безпокойство от намерението на българското правителство да поиска временна дерогация на прилагането на Европейската конвенция за защита правата на човека. Синдикалната организация не приема, че в страната има обективна ситуация, която да налага това.

Основният аргумент на КНСБ е, че извънредното положение в страната е обявено заради разрастващата се епидемия от Covid-19. В същото време условие за неприлагане на европейската конвенция е да има събитие, което "застрашва съществуването на нацията". Българските власти не са приели, че съществуват подобно условие.

"Обезпокоени сме от обстоятелството, че ако държавата поиска дерогация на прилагането на Конвенцията, някои права, включително и правото на синдикално сдружаване, може сериозно да бъдат засегнати и ограничени, с което ние не можем да се съгласим", се казва в позицията на КНСБ.

Синдикаланата организация е на позиция, че държавата всъщност не цели дерогация на определени човешки права, а иска преустановяване на процедури по заведени и предстоящи дела пред съда в Страсбург.

"Не искаме това да се случи", казва КНСБ и напомня, че към момента никой не знае какво точно съдържа писмото на министър Данаил Кирилов за дерогацията, с какво е обосновано и на какво се дължи тази непрозрачност.

Синдикатът коментира, че една от основните човешки свободи на гражданите е "свобода на събранията и на сдружаването", която може да бъде временно дерогирана.

КНСБ припомня, че при дерогиране на права и свободи държавата следва да информира и генералния секретар на Съвета на Европа за всички основания за това решение.

"В случай, че дерогирането на права се отнася и до основни права и свободи, предвидени в Международния пакт за гражданските и политическите права на ООН, в подобна ситуация следва да бъде уведомен и Генералният секретар на ООН", пише синдикалната организация.

Споделяне

Още от България