КНСБ и "Подкрепа" правят общ национален стачен комитет

Лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев (прави)

КНСБ и КТ "Подкрепа" обединяват националните си стачни комитети "поради необходимостта от съвместни действия при създалата се социално-икономическа ситуация в страната". С такова решение излезе Консултативният съвет на двете конфедерации в понеделник, на фона на студентската окупация и съживяването на гражданските протести срещу правителството.

Подробности за съвместните действия на синдикатите ще дадат лидерите им Пламен Димитров (КНСБ) и Константин Тренчев (КТ "Подкрепа") в сряда.

Засега няма яснота дали общият национален стачен комитет се създава превантивно или вече има някакъв план за действие. От пресцентъра на КНСБ заявиха пред Mediapool, че до обявяване на национална стачка едва ли ще стигне, включително заради тромавата процедура.

Доскоро синдикатите бяха сдържани към антиправителствените протести. На 6 ноември обаче лидерът на КТ "Подкрепа" Тренчев се срещна с представители на "Ранобудните студенти", които окупираха Софийския университет, и изрази симпатията си към тях и тяхното дело.

КНСБ също се обяви принципно "за" протестите, включително студентските, но не и под формата на окупация. "Към момента, ние не мислим, че има условия за национална стачка", бе мнението на Пламен Димитров, което той повтори пред бТВ миналата седмица. Въпреки това, той изтъкна, че КНСБ има "сериозни критики и притеснения по повод бюджета за догодина и по повод липсата на адекватни решения в цели сектори – енергетика, здравеопазване и други".

Споделяне

Още по темата

Още от България