КНСБ и Подкрепа призовават на бунт работещите в БТК

КНСБ и КТ "Подкрепа" ще призоват работниците от БТК на национален протест, ако в компанията не спре безразборното и незаконно намаляване на персонала, заяви в петък председателят на КНСБ Желязко Христов.

Според двете конфедерации, диалогът в компанията е влошен, затова и синдикатите го прекъснали. Синдикатите са констатирали стремеж за по-бързо и евтино освобождаване на хиляди работници от телекома. По думите на Христов се действа манипулативно спрямо работниците, внушава им се страх и несигурност, нарушават се норми от Кодекса на труда. Като пример той посочи, че без основание служителите са принуждавани да преминават на договори на изпитателен срок.

Извършват се структурно-организационни промени с цел да се прекратят трудови договори заради ликвидация, е мнението на синдикатите.

Ако до 4 декември проблемите не бъдат решени, синдикатите ще призоват работниците от БТК на протестни действия, предупреди Желязко Христов.

Главният директор по човешките ресурси в БТК Евгения Георгиева отново обясни, че преминалите на срочни изпитателни договори работници са само около 200 души, които са преназначени на нови позиции и затова сега са на шестмесечен изпитателен срок. 22 000 души работят сега в телекома, уточни Георгиева.

Още в началото на седмицата от телекома уточниха, че структурно-организационните промени - от които се оплакват синдикалните лидери изаради които те прекратиха социалния диалог в компанията - са свързани с изнасянето на хигиенните и други обслужващи дейности извън компанията. Това е свързано със съкращаването на чистачки, бюфетчици и закупчици и други подобни длъжности.

Пред БТА Георгиева коментира, че досега от програмата за доброволно напускане на БТК са се възползвали 1800 работници. В зависимост от трудовия си стаж и годините, които им остават до пенсиониране, те получават между 7 и 17 работни заплати. Средният размер на получаваната сума за максималния период (17 месеца) е около 8540 лева, средно 3340 лева е сумата за минималния период (7 месеца).

Програмата за доброволно напускане ще действа до края на тази година, от 2005 г. хората ще трябва да бъдат поетапно съкращавани.

Пред ръководството на БТК има две възможности - бързо преструктуриране на компанията, за да се подобри нейната конкурентноспособност, или забавяне на тези процеси, което ще доведе до ликвидиране на телекома, каза още Евгения Георгиева.

Споделяне

Още от България