КНСБ и Подкрепа се заканиха да напуснат тристранката

КНСБ и КТ "Подкрепа" обмислят да напуснат Националния съвет за тристранно сътрудничество заради третия представителен синдикат - "Промяна". Окончателното решение ще вземат ръководните органи на профсъюзите.

Двама профсъюза са бесни, че с регистрирания наскоро като национален представителен синдикат вчера правителството е успяло да отчете единодушие между социалните партньори за ограничаване на работните заплати в търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие. От синдикалния ъгъл на тристранката, само "Промяна" са подкрепили това предложение.

В сряда лидерите на КНСБ и Подкрепа заявиха, че колегите им от "Промяна" нямат право да гласуват, тъй като срещу синдиката се води дело във Върховния административен съд. По-рано Софийският съд реши, че "Промяна" не отговаря на критериите за профсъюз.

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват да се определят нови критерии за представителност и през септември да се извърши ново преброяване на синдикалните членове.

Днес от двата синдиката обявиха и остро критичен анализ на постигнатото досега от правителството Сакскобургготски. Анализът им еозаглавен "Голямото разочарование. Мандат на красиви фрази и социален провал."

Според документа, с изключение на външнополитическите успехи, които са резултат на общи усилия на всички правителства след 1989 г., управлението на това правителство са година на "безхаберие, професионална немощ, натрупване на неясно по произход състояние на управляващите и присвояване на заслугите за приемането ни в НАТО и бъдещето ни членство в ЕС".

Доходите са ниски, ръстът на БВП не може да достигне нивото през 2000 г., нивото на инфлация застрашително расте, дефицитът в текущата сметка расте скокообразно, безработицата по официални данни е все още двуцифрено число, аргументират оценката си синдикатите.

В анализа, цитиран от БТА, се отбелязва, че средната работна заплата в България към 2004 г. е по-ниска от тази в Румъния - у нас е 158 евро, а в Румъния - 201 евро. Синдикатите цитираха и още данни за сравнение - в Кипър е 1709 евро, Чехия 650 евро, в Естония - 576 евро, в Унгария - 627 евро, в Полша - 600 евро.

Според данните, цитирани от синдикатите, доходите през 2004 г. са 40.5 на сто от нивото на доходите през 1990 г., а работната заплата е 30 процента от нивото на базисната година.

По-малко от половината от населението участва в пазара на труда, като за последните 6 години процентът на напусналите трудовия пазар се е удвоил, според синдикатите.

КНСБ и КТ "Подкрепа" смятат, че е нарушен основният баланс на здравноосигурителната система и е влошено управлението ѝ, като се създават условия за корупция.

Синдикатите оценяват приватизацията на БТК и Булгартабак като пълна катастрофа.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?