КНСБ иска допълнителни 991 млн. лв. за заплати в Бюджет 2019

Пламен Димитров

КНСБ настоява да бъдат осигурени допълнителни 991 млн. лв. за заплати в държавния бюджет за 2019 г., каза в неделя във Варна президентът на синдиката Пламен Димитров.

По думите му към средствата за капиталови разходи и издръжка трябва да бъдат отпуснати още 691.5 млн. лв.

Основните критики на КНСБ към управленската политика в момента са насочени към пазара на труда и социалната сфера, допълни Димитров. Той уточни, че е наложително да бъде реализирана нова политика по доходите и заплатите да нарастват с между 12 и 15% ежегодно през следващите 4 години.

Позицията на синдиката е, че е наложително социалната система в страната да бъде коренно променена. Ръководството на организацията настоява още през 2019 г. да започнат да действат фондовете за квалификация и преквалификация на работещите, което ще подобри състоянието на пазара на труда у нас. Със същата цел КНСБ ще иска да бъде разработена и национална програма за подобряване дигиталните умения на населението, каза Димитров.

След вдигането на цените на тока и парното от 1 юли синдикатът е направил експресна предварителна оценка как те ще се отразят на издръжката на живота. Данните сочат, че се очаква тя да се повиши с 1.2 процента, като издръжката за нормалното съществуване на 4-членно семейство ще достигне 2 354 лева. Освен това поскъпването на тока и парното ще доведе и до увеличаване на енергийната бедност в страната.

Споделяне

Още от Бизнес