КНСБ иска двойно повече обезщетение за безработица

КНСБ иска двойно повече обезщетение за безработица

Обезщетението за безработица трябва да бъде удвоено, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред Дарик радио в събота. Той разкритикува като законова недомислица това, че дори и човек да се е осигурявал 20 години, ако остане без работа и за седмица, в следващите три години няма право на такава помощ. Според него родителите, които вече са гледали децата си с платена отпуска по време на извънредното положение, трябва да получат още 20 дни платена от държавата отпуска.

Димитров обясни, че без съгласието на синдикатите, държавата прилага правило, според което безработни, които са получавали минимална заплата, не получават 60% от нея, а само минималното обезщетение, прието по закон, което за 2020 г. е 9 лв. Това означава, че такива хора получават по 190 лв., а в такава ситуация се оказват всички хора, оставащи без работа заради коронавируса, ако са били на минимална работна заплата. Според него това ще се отнася за 40 процента от новите безработни.

По думите му това е несправедливо, дискриминационно и на ръба на закона. Синдикалистът разкритикува и правилото за тригодишната невъзможност за обезщетение за безработица, ако вече си ползвал такова, колкото и кратко да е било то. Това правило обрича на липса на пари хора, загубили работата си заради кризата с коронавируса, смята Димитров.

EС трябва да развива своя социален модел, коронавирусът създава проблеми, но произведеното трябва да се преразпределя по-справедливо, коментира той. Според него трябва да се опрощават дълговете на най-бедните, и това вече се прави.

Балансът между двете мерки е важен - трябва да се отпускат кредити, но и трябва да има и грантове, тоест пари, които не се връщат, смята още профсъюзният лидер.

Трябват обаче още и се обсъжда нов пакет от мерки по сектори, по които ще се говори с правителството. Например туризмът, транспортът, преработващата промишленост трябва да получат нова подкрепа, каза той..

Според него мерките трябва да се съобразят с това кой какво прави и дава.

Споделяне

Още от България