КНСБ иска единна методика за заплатите в държавните и общинските болници

КНСБ иска единна методика за заплатите в държавните и общинските болници

Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ иска единна методика за разпределение на работните заплати и допълнителното материално стимулиране за всички държавни и общински болници. Според синдиката това е начинът да бъдат увеличени заплатите в здравните заведения до нивата, договорени в Колективния трудов договор (КТД).

Това стана ясно на отраслов съвет в здравното министерство, свикан по искане на профсъюза.

Социалните партньори разгледаха възможностите да се увеличат трудовите възнаграждения на работещите в различни болнични заведения, съобразно с новия КТД в здравеопазването.

Заради това, че на много места медицинските сестри работят на заплати близки до минималната, при договорено 900 лева стартово възнаграждение в КТД, сестри излязоха на протест на 1 март, а за 21 март е насрочен нов протест.

Заради това МЗ започна да прави анализ, за да види какъв финансов ресур се необходим за достигане на минималните възнаграждения, договорени в КТД.

КНСБ настоя в най-скоро време да се представи информация къде и как се разпределят допълнителни материални стимули, което може да се използва за увеличение на заплатите, най-вече на специалистите по здравни грижи.

Очаква се скоро да бъде публикувана и наредба на Министерството на здравеопазването за разпределение през общините към общинските болници на 30 млн. лв., които бяха отпуснати със специално решение на правителството, стана ясно още на заседанието.

Споделяне

Още по темата

Още от България