КНСБ иска проверки на прокуратурата и Сметната палата в МОН

Националният синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ настоява прокуратурата да се самосезира, а Сметната палата да провери всички разходи на Министерството на образованието и науката (МОН) за миналата година. Синдикалистите настояват за най-щателна проверка на разходите за ремонти на студентските общежития, за които бяха заделени 60 млн. лева.

КНСБ иска да се провери и правомерно ли е участието на главния секретар на министерството Димитър Танев в съвета на директорите на дружеството "Студентски общежития и столове", както и как се управлява фирмата.

От КНСБ настояват още да бъде спряно приемането на стратегически документи в образованието, внесени от Даниел Вълчев в края на мандата, тъй като няма как да се изпълняват. "В началото на 2009 г., малко преди края на мандата си, министър Вълчев има нови идеи за българската наука и висшето образование, които обаче са в разнобой с действащите закони - Кодекса на труда, Закона за висше образование и др", коментираха от синдиката.

Според тях МОН за пореден път пренебрегва обсъждането на национално значими проблеми със социалните партньори, визирайки готвените нововъведения в Закона за научните степени и звания.

Засега подготвяните промени се разпространяват апокрифно в научните среди, а образователният министър Даниел Вълчев твърди, че не е чел законопроекта.

Хора, участвали в обсъжданията твърдят, че законопроектът предвижда временни трудови договори за доценти, асистенти и научни сътрудници и въвеждането на нови понятия като "национален професор" и "университетски професор".

От КНСБ твърдят, че, ако тези предложения залегнат в законопроекта и той бъде приет, ще сезират Комисията за защита от дискриминация.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?