КНСБ иска ревизиране бюджетната прогноза и нов ръст на минималната заплата

Пламен Димитров, сн. БГНЕС

КНСБ ще настоява пред служебния кабинет за ревизия на тригодишната бюджетна прогноза и за поетапно увеличение на минималната работна заплата през периода 2018-2020 година.

Това обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров след заседание на Изпълнителния комитет на КНСБ, на което са били формулирани исканията на синдиката към служебния кабинет и към президента Румен Радев.


От Конфедерацията очакват среща с премиера през тази или следващата седмица, за да бъдат обсъдени предложенията на КНСБ.

По думите на Димитров постиженията на кабинета "Борисов" за увеличението на минималното възнаграждение трябва да продължат, защото въпреки нарастването на минималната заплата за периода 2015-2017 година със 120 лева, тя остава най-ниска в ЕС. За сравнение в Румъния е около 317 евро при 460 лева у нас.

От КНСБ очакват да бъде приет скоро механизъм за формиране на минималната заплата, какъвто и приоритет беше заявен от служебния социален министър Гълъб Донев.

От КНСБ искат още скоро да бъде свикан Националния съвет за тристранно сътрудничество и да бъде поставено началото на планиране на работата на съвета.

От КНСБ очакват и цялостен преглед на състоянието на БДЖ, за да се види доколко са сработили мерките за оздравяване. Предприемане на спешни мерки за оздравяване на енергийния сектор и постигане на баланс по цялата верига на електропроизводството очакват още от КНСБ. Синдикатът настоява и за разработване на ефективен пакет от мерки за борба с енергийната бедност, който включва и дефиницията ѝ.

Според КНСБ отдавна е дошло и времето за предефиниране на делегираните бюджети в средното образование с цел равнопоставеност при финансирането на образователните институции. Председателят на учителския синдикат Янка Такева отбеляза, че са направили предложения за усъвършенстване на механизма на делегирания бюджет, тъй като не може той да се определя само по показател брой деца.

От синдиката настояват да има три основни компонента и да не допуска да се правят капиталови разходи и парите да отиват за допълнителни пристройки, вместо за работни заплати и повишаване на квалификацията на учителите. Учителският синдикат иска още дуалното образование да се развива като втори шанс за учениците, отпаднали от образователната система.

КНСБ настоява още да се дефинира нормативно, че в цените на клиничните пътеки, финансиращи лечебните заведения за болнична помощ, са включени разходи за пряката дейност, а всички останали разходи капиталови, ремонти, данъци, такси да се финансират от собственика.

Споделяне

Още от България