КНСБ иска заплатите да растат с 11-12% годишно

В момента работникът у нас взима наполовина по-малко от европееца

КНСБ иска заплатите да растат с 11-12% годишно

КНСБ настоява заплатите у нас да растат номинално с 11-12% годишно.

Това става ясно от позицията на синдиката по проекта на държавен бюджет за 2019 г., който бе определен от президента му Пламен Димитров като "най-добрия бюджет на ГЕРБ".

През 2017 г. компенсацията на 1 отработен час в България е била 5.1 евро при 23.1 евро средно за ЕС. Номиналната разлика е 4.5 пъти, а в стандарт на покупателната способност - 2.2 пъти.

Преди 10 години, през 2007 г. нивата са били съответно 2.3 и 19.5 евро, а разликите – 8.5 и 3.9 пъти.
Сегашното ниво на компенсацията на 1 отработен час в България в стандарт на покупателната способност представлява 46.3% от средното за ЕС. За да можем да реализираме обаче по-чувствителен напредък и да достигнем съотношение поне 60% до 2022 г., ще е необходим средногодишен номинален ръст от 11-12%, смята КНСБ.

Синдикатът настоява за догонваща политика по доходите спрямо средноевропейските нива, както и изпреварващ ръст на минималната работна заплата за страната.

"В този контекст очакваме ускорен ръст на минималната работна заплата, който да доведе до нарастващо съотношение спрямо средната работна заплата в края на мандата до 50%. Предвидените от Министерството на финансите ръстове от днешна гледна точка не гарантират такава промяна, а по-скоро потвърждават статуквото от 43-44% съотношение", смятат от синдиката.

По негови изчисления средната работна заплата в България изостава номинално между 5 и 10 пъти спрямо старите държави членки и около 1.8-2.2 пъти спрямо новите държави членки.

Съществени промени се отчитат при преизчисляването на нетните заплати в „стандарт на покупателна способност” (т.е. като се вземат предвид различните ценови равнища). Въпреки това в СПС средната нетна работна заплата в България е 2.2-2.9 пъти по-ниска от тази в старите държави членки (Дания, Люксембург и Холандия) и 1.2-1.5 пъти спрямо новите държави членки (Естония, Словакия и Унгария).

На практика този показател е най-точният измерител на покупателната способност на заплатите, защото отразява както разполагаемия размер, така и ценовите разлики между отделните страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес