И синдикатите поискаха оставка, диалог и бързи промени

КНСБ: Избори през октомври или най-късно до края на годината

КТ "Подкрепа“ е за "фундаментална промяна на принципите, по които работи тази държава“

Лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Константин Тренчев, сн. БГНЕС

Единият от двата големи синдиката КНСБ ревизира позицията си и настоя за по-скорошно провеждане на предсрочни избори след сблъсъците между полиция и протестиращи при снощната блокада на парламента. От КНСБ настояват президентът да свика час по скоро Консултативния съвет за национална сигурност, като покани представителите на социалните партньори и извънпарламенарните партии, получили подкрепа на последните избори и да бъде договорена дата за предсрочния вот.

Според синдиката новите избори трябва да са в началото на октомври и не по-късно от края на настоящата година. По-рано този месец синдикатът изрази мнение, че предсрочните избори трябва да бъдат отложени за след приемането на редица закони, включително бюджета за догодина.

Лидерът на синдиката Пламен Димитров посочи, че една национална стачка, инициирана от синдикатите, би нагнетила допълнително напрежение, макар да има нагласа за такава в някои сектори. “Национална стачка не смятаме че трябва да има, още повече че тя би влошила допълнително социално-икономическото състояние на българите“, коментира той.

В новата си позиция синдикатът отново настоява за приемането на законови промени. Според КНСБ преди новите избори трябва да бъдат променени изборните правила в обем, в който протестиращите през последните шест месеца искат. Лидерът на синдиката Пламен Димитров посочи, че промените трябва да са в посока повече контрол и влияние върху тези, които избираме.

Според синдиката парламентът трябва да работи без отпуск и през август и заедно с промените в изборния кодекс, да приеме и промени в закона за референдумите.

“Знакът, който се дава от най-голямата парламентарна група, че е готова да се върне в Народното събрание, трябва да бъде чут и парламентът трябва да работи в пълен състав“, заяви още Димитров.

Други искания на синдиката до изборите са увеличение на минималната работна заплата на 340 лева, допълнителни средства за недофинансирани сектори като образованието, земеделието, напоителните системи и други, гаранции за "Български пощи", както и възможни към настоящия момент спасителни мерки в енергетиката.

“Този модел, който беше предложен от 1 август, очевидно ще доведе до силни сътресения в енергетиката, нужно е балансиране на системата“, смята Димитров.

От синдиката заявиха, че осъждат всички форми на насилие, независимо от коя страна в мирния досега протест, ескалирал снощи в сблъсъци между полиция и протестиращи. “Логично е всички да проявят разум и отговорност, да не изтикват на преден план политическите си интереси, а да реагират национално и отговорно“, коментира Димитров.

За предсрочни парламентарни избори се обявиха в сряда и от КТ "Подкрепа", припомняйки декларацията си от началото на месеца.

“Необходими са предсрочни парламентарни избори, които да доведат до фундаментална промяна на принципите, по които работи тази държава. Смяна на актьорите няма да доведе до промяна в работата в държавата“, заяви лидерът на синдиката Константин Тренчев. Той допълни, че 23 години е свидетел "как се сменя актьорската трупа, но пиесата е една и съща и е втръснала на всички, затова трябва да се промени пиесата".

Преди две седмици профсъюзът се обяви за свикване на Велико народно събрание като изход от днешната политическа криза и заплаши с общонационална стачка, в случай, че институциите не разгледат и не се съобразят с исканията му.

Тренчев направи мрачната прогноза, че “още не е дошло най-лошото“ и посочи, че при сриване на енергетиката и “повличането на всичко, което все още мърда - е тогава ще видите протести".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?