КНСБ изкара работници на протест срещу повишението на пенсионната възраст

Около 5000 работници от различни браншове излязоха в четвъртък на протестно шествие, организирано от КНСБ, срещу повишаването на пенсионната възраст с четири месеца от следващата година. В протеста не участва другият голям синдикат КТ "Подкрепа", като преди ден лидерът му Константин Тренчев заяви, че "в тая държава няма смисъл от протест", а от по-радикални мерки.

Шествието тръгна преди обяд от синдикалната централа на площад "Македония", премина през Министерския съвет, където протестиращите внесоха декларация до премиера с исканията си и достигна до Народното събрание, където в момента текат обсъжданията на бюджетните закони, в които са заложени пенсионните промени.

Шествието на КНСБ бе под наслов "Няма да плащаме чуждите грешки" и протестиращите носят плакати "Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии", "Реформи само за по-високи пенсии.", "На работа с памперси ни искате".

Ако не се приемат изрични промени, по закон от 1 януари 2015 година продължава приетият от първото правителство на ГЕРБ темп на нарастване на възрастта и стажа – с по четири месеца годишно. Сега мъжете се пенсионират на 63 години и осем месеца, а жените - на 60 години и осем месеца. Ако не настъпи промяна, догодина пенсионната възраст за мъжете ще стане 64 години, а за жените – 61.

Социалният министър Ивайло Калфин предлага по-плавно нарастване на възрастта и стажа с по два месеца годишно, но синдикатите са на мнение, че дори това е непоносимо за работещите.

Протестиращите искат да се приемат дългосрочни решения за пенсионната система с максимален обществен консенсус, чиято основно цел да бъдат по-високи пенсии. Те искат справедливо и дълготрайно решение за категорийните работници. Останалите искания на синдиката са незабавно приемане на законовата норма за криминализиране укриването на осигурителни вноски, както и въвеждане на данъка върху финансовите транзакции, който ще генерира допълнителни бюджетни приходи от 200 млн. лева според КНСБ.

"Който сега каже, че ще бъде с нас, ще може след време да разчита и на нашия глас", заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

В протеста участваха миньори, работещи в държавната администрация, хранително -вкусовата промишленост, учители, енергетици, лекари, творци. От миньорската федерация заплашиха,че ако сега "протестът е мирен, то ако исканията им да не се вдига възрастта за всички категории трудещи се не бъдат удовлетворени, ще дойдат с 22 милиметрова бургия и ще разрушат жълтите павета". Според представители на федарацията възрастта за пенсиониране "трябва да се вдигне, когато бъде открит некролог на столетник миньор".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес