КНСБ изкарва 20 000 души на протест срещу пенсионната реформа

КНСБ изкарва 20 000 души на протест срещу пенсионната реформа

Между 15 000 и 20 000 души се очаква да събере КНСБ на подготвяния за 7 октомври национален протест срещу пенсионната реформа.

“КНСБ продължава своята протестна кампания с, без или въпреки "Подкрепа", защото хората отдолу искат да направят това“, заяви вицепрезидентът на синдиката Пламен Димитров. Същевременно от “Подкрепа“ поискаха оставката на финансовия министър Симеон Дянков заради “дълбоко погрешна“ фискална политика, но все още нямат решение дали ще предприемат общи действия с КНСБ.

От КНСБ очакват да съберат общо няколкостотин хиляди подписа в подкрепа на искането за изтегляне от Народното събрание на законопроекта за промяна в Кодекса за социално осигуряване. В Стара Загора вече са събрани 10 860 подписа, в Габрово - 5000, във Варна - 5600 и в Плевен - 5100, за много от градовете все още няма обобщени данни, заявиха от синдиката.

На 7 октомври започва ефективна стачка на работещите в добивната промишленост. Те са около 30 000 души. От КНСБ заявиха, че не се вдигат на бунт заради самите протести, а настояват промените в пенсионната система да не се приемат в този им вид. От синдиката са склонни да водят преговори, дори имат свои предложения как да се осигурят повече приходи за системата.

“Предвидените разходи за следващата година на НОИ са с около 120 милиона лева по-малко заради това, че хората няма да могат да се пенсионират и ще бъдат замразени пенсиите. Ние не можем да приемем такова страдание“, заяви Димитров. Той посочи, че КНСБ са за увеличение на вноската за пенсия, но не и ако това е за сметка намаление на здравната вноска, ако целта на предложението е доплащане в болниците.

Пламен Димитров допълни, че конфедерацията очаква официална реакция от премиера.

“Ние от КТ "Подкрепа" считаме, че здравеопазването е само първата жертва по пътя към тоталния срив на държавата, който става все по-реален с всеки ден престой във властта на Симеон Дянков“, заявиха от другия голям синдикат. Оттам обвиняват Дянков, че приетите от правителството и социалните партньори антикризисни мерки не се изпълняват, с което “лишава фиска от свеж финансов ресурс в размер на милиард и половина лева и рискува финансовата стабилност на държавата“.

“Вместо малък дефицит през септември 2009 г. и стимулиране на бизнеса и заетостта, той ни стовари свръхдефицит и висока задлъжнялост, преследвайки химерата Еврозоната /IRM II/. Вместо приличен ръст на доходите и повишаване на потреблението, налице е точно обратното - свито вътрешно потребление и умиращ вътрешен пазар. Вместо приходи в хазната от висок оборот на акцизни стоки и от ДДС, за сметка на вътрешния пазар, налице е ръст на контрабандата и жалки приходи в бюджета“, смятат от “Подкрепа“.

“Дълбоко погрешната фискална политика застраши живота на 2.5 млн. български пенсионери. Отново се предвижда грешките на три правителства от 2000 г. насам, в това число и на ГЕРБ, да бъдат платени от хората на наемния труд. Недалновидната фискална политика деформира пенсионната система до такава степен, че хората, работещи в най-тежки условия, ще трябва да понесат не само увеличение на осигурителния стаж, но и увеличение на пенсионната възраст, с което категорично не можем да се съгласим“, се казва още в позицията на КТ “Подкрепа“.

От синдиката обвиняват и екоминистъра Нона Караджова, че като част от екипа, договорил условията за приемана на България в ЕС в глава Околна среда, не са записани нормални срокове за адаптиране на минната индустрия към евростандартите. От синдиката напомнят, че екипът на МОСВ не можа да се справи с нормативната уредба по продажбите на вредните емисии и до момента България не е взела нито една стотинка от тях вместо да даде 500 млн. лв. за зелена икономика.

От КТ "Подкрепа" смятат, че министри като Дянков и Караджова минират с безумните си действия всяко намерение на премиера и го призовават да вземе спешни мерки за отстраняването им.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво показва отмяната на карантини за VIP- персони в България?