КНСБ изкарва работници на протест срещу пенсионните промени и бюджета

Сн. БГНЕС

КНСБ излиза на протест на 11 декември заради пенсионната реформа и бюджета за догодина, обяви в петък вицепрезидентът на синдиката Валентин Никифоров.

Шествието на профсъюза ще тръгне в 11 часа от сградата на КНСБ и ще стигне до Министерския съвет. Там синдикатите ще връчат декларация до правителството, след което протестът ще се насочи към сградата на Народното събрание. Никифоров каза, че между 5000 и 6000 членове на КНСБ са заявили готовност да се включат.

От синдиката са против планираното догодина увеличение на стажа и възрастта за пенсия с четири месеца, като коментираха, че не приемат и по-плавното им покачване. Лидерът на синдиката Пламен Димитров заяви, че от 2000 година насам България прави пенсионна реформа. "За тези 14 години увеличението на пенсионната възраст на жените е с 5 години и 8 месеца, а на мъжете с 3 години и 8 месеца. Стажът пък е увеличен с 14 години и 4 месеца за жените и с 12 години и 4 месеца за мъжете. "Единственото решение е увеличение на възрастта с нула месеца и стажа с 4 месеца, както и да се запазят условията за пенсия за категорийните работници", каза Димитров.

Освен това профсъюзът не одобрява разчетените средства за някои сектори, което можело да доведе до напрежение.

"Дадохме тревожно негативна оценка на проектобюджета за 2015 година, аргументирайки много наши предложения, които не видяха бял свят и критикувайки много от мерките в разходните политики, които обричат на мизерия и съкращения много от работещите в редица системи", заяви Димитров.

"На този фон не бяхме чути и за основното ни притеснение, което трябва да вълнува всички в България и най-вече бизнеса, който мълчи по този въпрос и правителството, а именно проблемът с икономиката - накъде върви страната, какво става с нея, как ще борим дефлацията през 2015 г. в бюджета няма антидефлационни мерки", коментира Димитров.

Според него дефлацията ще има силно деструктивен ефект върху цялата икономика и, тъй като няма мерки за нея, ще води до съкращения и затваряне на предприятия.

"Искаме преди да минат на второ четене законопроектите за Държавното обществено осигуряване за 2015 г. и Държавният бюджет за 2015 г. да могат да бъдат намерени комплекс от мерки, макар и късно, за допълнителни разходи и политики, които да противодействат на посочените проблеми", каза Димитров.

Той предупреди, че всички предприятия в енергетиката са пред блокиране и попита трябва ли това да стане факт през януари, за да видят управляващите, че КНСБ са прави. "Енергетиката е в колапс и в процес на разпад, липсата на структурни мерки ще запуши енергетиката. Ще има проблеми за доставките на електрическа енергия за домакинствата", смятат от синдиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България