КНСБ: Най-нарушавани у нас са Законът за движение по пътищата и трудовото законодателство

КНСБ: Най-нарушавани у нас са Законът за движение по пътищата и трудовото законодателство

Най-нарушавани в България са Законът за движение по пътищата и трудовото законодателство. Това обяви в петък ръководството на КНСБ при представянето на четвъртия годишен доклад на синдиката за нарушаването на трудовите права в България.

Профсъюзът отчете, че се засилват нарушенията, свързани с работното време, сумираното му изчисляване и заплащането. 27 млн. лв. са неизплатените заплати за миналата година.

Вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов съобщи, че въпреки промените в законодателството, нивото на неизплатените заплати за миналата година остава почти същото. Според данни от Главна инспекция по труда (ГИТ) за 2017 г. неизплатените заплати са били малко над 28 млн.лв. Христов допълни, че намалението е около 1 млн. лв. и добави, че ефектът от промените в законодателството като незначителен.

Изпълнителният директор на ГИТ Румяна Михайлова каза от своя страна, че инспекцията разполага с едва 360 души инспектори. Тя допълни, че броят им е недостатъчен и това е проблем при контрола на нарушенията. Михайлова каза още, че половината от проверките са планови, а другите са по сигнали. Много малка част били по сигнали на синдикати.

Докладът за нарушаването на трудовите права отчита, че нарушенията, свързани с работното време за миналата година са 19 524. Най-много са констатирани в секторите търговията на дребно, ресторантьорството, растениевъдство и животновъдство. 

По отношение на сумираното изчисляване на работното време в доклада се посочва, че се изготвят фиктивни графици и се полага труд повече от 12 часа на работна смяна.

Нарушения има и по отношение на регламентираните почивки на работниците - междудневни, седмични, платен или неплатен годишен отпуск. 

В доклада се отчита, че продължава тенденцията от предходни години голяма група от нарушенията да са свързани с организацията и управлението за безопасност и здраве при работа. Такива са констатирани в секторите строителство, търговия на дребно, ресторантьорство. 

Въз основа на данните КНСБ прави оценка, че работодателите не влагат достатъчно средства за дейностите по осигуряване на безопасност и здраве на работното място и заключава, че това е причината страната ни да е на едно от челните места по брой смъртни случаи в Европа. В България те са 3.57 на сто хиляди заети, докато средното за ЕС е 1.83 на сто хиляди заети.  

Споделяне

Още от България