КНСБ настоява максималната пенсия да стане 1350 лева

КНСБ настоява максималната пенсия да стане 1350 лева

КНСБ се обяви за това максималната пенсия да продължи да нараства и все повече българи да получават действителния размер на пенсиите си.

“Последователната и устойчива позиция на КНСБ, относно максималния размер на пенсиите за осигурителен стаж и възраст е, че той също трябва плавно да се увеличава, така че все повече хора, чиито пенсии са ограничени от „тавана“ да получат действителния размер на техните пенсии. Ето защо и в контекста на бюджета за следващата 2020 г.“, се казва в позиция на профсъюза. Синдикатът настоява, независимо, че равнището на максималния осигурителен доход няма да расте (максималната пенсия е 40 процента от него), това да не е пречка за увеличение на максималната пенсия.

За да се постигне ръст на максималната пенсия, КНСБ предлага през 2020 г. по изключение размерът ѝ да се определи на база 45 на сто от максималния осигурителен доход от 3000 лева. Това означава от 1-ви юли следващата година най-високата пенсия в страната да се установи на ниво от 1350 лв при 1200 лева сега.

Предложението ще засегне 40 500 души, сред които около 28 000 човека, на които в момента действителният размер на пенсията е “отрязан“ от тавана. Ако предложението на КНСБ се приеме, почти половината от тези 28 000 души ще получават занапред действителния размер на пенсиите си.

Допълнителният финансов ресурс, необходим за реализация на искането на КНСБ е под 28 млн. лв. Експертите на КНСБ са убедени, че в планираните приходи има достатъчно резерви, така че синдикалните предложения за повишаване адекватността на пенсиите да се реализират. 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?