КНСБ настоява за еднократна добавка от 30-50 лева към пенсиите заради поскъпването на тока

Синдикатът прави фондове за обезщетяване на останали без работи и за съдебна защита

Сн. БГНЕС

Еднократна диференцирана добавка от 30 до 50 лева да получат през октомври пенсионерите с пенсии до 400 лева, като компенсация за поскъпването на тока, предложи ръководството на КНСБ по време на работна среща в Кавала, Гърция.

Това ще струва на бюджета около 60 млн. лева, изчисляват от КНСБ. Те настояват и за вдигане на минималното дневно обезщетение за безработица от 7.20 лева на 9 лева.

Друго искане на синдиката е да се увеличат с 10% заплатите в бюджетната сфера и пенсиите от 2013 година, съобщи президентът на синдиката Пламен Димитров.

”Минималната работна заплата от 290 на 330 лв. всичко това от 1 януари. И всички пенсии да бъдат актуализирани, увеличени, не по швейцарското правило или по някакво друго правило, което в момента е записано в Кодекса за социално осигуряване, а с 10%, пак от 1 януари” посочи той.

За повишението на пенсиите, минималната заплата и доходите в бюджетната сфера ще са необходими 1.2 млрд. лева.

 КНСБ настоява още хората, които получават минимална заплата от 290 лева, да не бъдат облагани с данъци. Синдикатът иска от следващата година максималната сума, върху която хората се осигуряват за пенсия, да се увеличи на 2 500 лева.

КНСБ ще създаде Фонд за изплащане на обезщетение за синдикалните членове, които ще останат без работа. Това подпомагане ще бъде на принципа на застраховането за риск. Събирането на средства за фонда ще започне от средата на следващата година. От заплатата на работника ще се удържа месечна вноска, която ще е 1% от дохода. Синдикалният член трябва да внася доброволно тази сума в продължение на 12 месеца, за да има право да получи обезщетение, ако остане без работа.

Вероятно подпомагането от Фонда на КНСБ ще бъде равно на половината от обезщетението, което безработните получават като помощ от държавата. КНСБ ще създаде взаимоспомагателна каса за синдикалните членове. Работниците могат да внесат парична сума и в зависимост от нейния размер, ще бъде и кредитът.

КНСБ ще създаде и Фонд за съдебна защита на синдикалните членове. Лицето, на което бъдат предоставени тези средства, ще поеме ангажимент ако спечели делото и след окончателното решение на съда да възстанови обратно във Фонда средствата, които са му предоставени.

Годишно между 1000 и 2000 работници ще получават синдикална защита за трудови дела, предимно при уволнения - с цел връщане на работа на работника, и при спорове за дискриминация на работното място.

Споделяне

Още по темата

Още от България