КНСБ: Не е време за национална стачка, но всичко може бързо да се промени

Пламен Димитров, сн. БГНЕС

Все още не е време за обявяване на национална стачка, но това може да се промени бързо. Така президентът на КНСБ Пламен Димитров отговори в неделя на чутите в последните призиви от страна протестиращите студенти и Реформаторския блок.

"Националната стачка като действие е нещо много сложно и като събитие трябва да се случи в най – подходящия момент. Проблеми има в много сектори, но ситуацията в момента не е такава, която да води до решение за национална стачка. Ситуацията е изключително сложна, но не трябва да се прибързва с обявяването на национални протестни действия, ако те нямат своя гръб и подготовка отдолу. До седмица – две или повече всичко може да се промени на 180 градуса”, каза Пламен Димитров пред БНР.

Той все пак изрази мнение, че студентският гняв и протест винаги имат своето морално измерение

Според него в момента най–важно е какво се случва в сектора енергетика.

"Най-важният въпрос, е какво ще стане в енергетиката. Това, което бе направено лятото, бе едно закърпване на ситуацията. Разговор има, но решенията са половинчати. Моделът на ценообразуване, който прехвърли всички задължения и разплащания на НЕК, не вещае нищо добро. Ако се разтресе цялата енергийна система, икономиката няма как да остане стабилна”, каза Димитров.

Той очаква напрежение във въгледобива, топлоенергетиката и системата на БДЖ. Профсъюзът ще се допита до своите членове за ефективна стачка в здравеопазването.

Според него трябва да се консолидират всички възможни действия, за да може да се постигне успех и това става в обща координация във времето. В края на следващата седмица предстоят разговори между двата най-големи синдиката за анализ на напрежението и за бъдещи действия.

Споделяне

Още по темата

Още от България