КНСБ плаши с протести при финал на сделката за БТК

КНСБ заплаши с протести на служителите в БТК, ако правителството не прекрати приватизацията на телекома. От синдиката обявиха, че сегашната сделка е опорочена, а офертите и на двамата кандидат купувачи са слаби.

КНСБ първоначално протестира срещу избора на "Вива венчърс" за предпочетен кандидат купувач на БТК с мотива, че социалните параметри в офертата на втория класиран Коч холдинг - Тюрк телеком са по-добри. След временното отстраняване на "Вива" и парафирането на договор с Коч, синдикатът пак беше недоволен, защото турският консорциум не планирал средства за адаптация на съкратените, каквито има в другата оферта.

Днес синдикатът директно обяви, че приватизационната процедура трябва да се прекрати окончателно. За същото настояват от БСП и ОДС.

Парламентът да приеме нова стратегия за раздържавяването на телекома, изготвена с участието и на синдикатите, настояха днес пред медиите представителите на профсъюза. Този прецедент вече съществува, след като министърът на енергетиката Милко Ковачев допусна КНСБ и КТ "Подкрепа" в изготвянето на условията към кандидат-купувачите за електроразпределителните дружества.

В оповестената позиция на федерация "Съобщения" към КНСБ се твърди, че сегашната процедура на продажба на БТК няма да гарантира модернизацията и развитието на телекома, защото не се изпълнени основни изисквания на държавната стратегия. По данни на синдиката, през тази година за модернизация на телекома ще се инвестират 370 млн. лева, при обещавани от купувачите 400 млн. евро за период от 4 години.

Като доказателство за неизгодните оферти от синдиката посочиха, че изчислено спрямо цената за 65% от компанията, един телефонен пост на БТК се продава между 70 и 100 долара, докато при приватизацията на унгарския телеком цената на един пост е била 2000 долара.

Освен с политически лобизъм, процедурата е опорочена и безкрайните съдебни дела, смята КНСБ. Оттам са изчислили, че по сделката за БТК през съда са минали 21 жалби, дела и сигнали.

Агенцията за приватизация постигна добри параметри и с двамата кандидат-купувачи, коментираха от АП. Оттам напомниха, че с последните промени в офертата на "Вива венчърс" социалните параметри, предлагани от двамата купувачи, са изравнени.

Офертата на "Коч Холдинг - Тюрк Телеком" е с по-добра социална програма, каза пред БТА юридическият съветник на консорциума Сергей Пенев.

Преди две седмици правителството поиска "Вива венчърс" да подобри социалната заетост в офертата си, като представи точна таблица по години, която копираше планираните съкращения от Коч. На 14 август "Вива венчърс" декларира писмено, че приема безусловно всички изисквания на кабинета, включително и социалния елемент, като потвърди и предвидените в офертата си 45 млн.евро за социална програма.

От компанията днес отрекоха пред БТА разпространена от синдикатите информация, че "Вива Венчърс" не се интересувала от телекома, а искала да купи терен близо до летище София за карго-терминал и самолет за обслужване на бъдещия мениджърски екип на БТК.

От КНСБ днес цитираха и писмо от "Вива венчърс" до премиера, вицепремиера и министър на транспорта Николай Василев и финансовия министър Милен Велчев, че не искат да подпишат колективен трудов договор със синдикатите в БТК, предаде Дарик радио.

Няма такова писмо, опровергаха от "Вива венчърс". През пролетта, преди Надзорният съвет на АП да отхвърли сделката с този купувач, компанията и синдикатите не постигнаха съгласие по параметрите на бъдещия колективен трудов договор след приватизацията на БТК. Профсъюзите в телекома настояваха да се продължи без промени действащия тогава колективен договор. Малко след това синдикатите и ръководството на държавния телеком подписаха нов колективен трудов договор, в който залегнаха и част от предложенията на "Вива венчърс", свързани с обезщетенията при съкращение и програми за ранно пенсиониране.

От "Вива венчърс" днес потвърдиха, че приемат напълно подписания през май т.г. колективен трудов договор в БТК.

От компанията напомниха и параметрите на социалната им програма на стойност 45 млн.евро, залегнала в офертата, която включва алтернативна заетост, помощ при намиране на нова работа, курсове за преквалификация и създаване на фонд за насърчаване на предприемачеството, предназначена за подкрепа на съкратените служители.

Според част от параметрите в социалната програма, служителите на БТК със стаж над 10 години, ще получат при доброволно напускане обезщетение от 8 до 16 брутни месечни заплати, според възрастта и прослужените години. Съкратените след изтичането на срока за доброволно напускане ще бъдат компенсирани с 2 до 8 месечни брутни заплати, макар че законовото изискване е само две заплати.

На някои от съкратените ще бъде предложена работа по обслужващи дейности на БТК, предвидени за външни подизпълнители. За служителите, които напускат доброволно, БТК се ангажира да намери работа за 12 или повече месеца в друга компания, както и да плати 90% от цената за преквалификационни курсове.

Споделяне

Още от Бизнес