КНСБ подготвя стачка в железниците

Структурите на КНСБ в държавните железници започнаха днес да събират подписи за провеждането на ефективна безсрочна стачка, която да принуди ръководствата на двете компании - БДЖ и Железопътна инфраструктура, да ускорят изплащането на закъснелите заплати и да подпишат нови колективни трудови договори.

Решението за започването на процедурата по организиране на стачка е взето вчера на разширено заседание на Координационния съвет на синдиката на железничарите, съюза на транспортните синдикати и синдиката на локомотивния персонал в България, с участието на лидера на КНСБ Желязко Христов, съобщи пресцентърът на синдикалната централа.

Според синдиката, не се изпълнява споразумението от 17 декември м.г. за изплащането на закъснелите заплати и пари за храна между КНСБ, КТ"Подкрепа" и зам.министърът на транспорта Любомир Иванов и изпълнителните директори на "БДЖ" ЕАД и НК "Железопътна инфраструктура". Това поражда напрежение сред работещите. Отделно подписването на новите колективни трудови договори в двете компании се протака повече от пет месеца, старите договори са изтекли в края на миналата година.

Исканията на стачката са незабавно изплащане на неиздължените 29,5 млн.лв. за работна заплата и храна, увеличение с 20% на доходите на работниците и служителите за 2003 г., финализиране на процедурата по сключване на нови колективни трудови договори, преустановяване на съкращенията в двете компании до представянето на ясна визия за бъдещето им.

КНСБ апелира структурите на КТ "Подкрепа" да се присъединят към протеста.

Споделяне

Още от България