КНСБ подготвя стачка в железниците

Структурите на КНСБ в държавните железници започнаха днес да събират подписи за провеждането на ефективна безсрочна стачка, която да принуди ръководствата на двете компании - БДЖ и Железопътна инфраструктура, да ускорят изплащането на закъснелите заплати и да подпишат нови колективни трудови договори.

Решението за започването на процедурата по организиране на стачка е взето вчера на разширено заседание на Координационния съвет на синдиката на железничарите, съюза на транспортните синдикати и синдиката на локомотивния персонал в България, с участието на лидера на КНСБ Желязко Христов, съобщи пресцентърът на синдикалната централа.

Според синдиката, не се изпълнява споразумението от 17 декември м.г. за изплащането на закъснелите заплати и пари за храна между КНСБ, КТ"Подкрепа" и зам.министърът на транспорта Любомир Иванов и изпълнителните директори на "БДЖ" ЕАД и НК "Железопътна инфраструктура". Това поражда напрежение сред работещите. Отделно подписването на новите колективни трудови договори в двете компании се протака повече от пет месеца, старите договори са изтекли в края на миналата година.

Исканията на стачката са незабавно изплащане на неиздължените 29,5 млн.лв. за работна заплата и храна, увеличение с 20% на доходите на работниците и служителите за 2003 г., финализиране на процедурата по сключване на нови колективни трудови договори, преустановяване на съкращенията в двете компании до представянето на ясна визия за бъдещето им.

КНСБ апелира структурите на КТ "Подкрепа" да се присъединят към протеста.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?