КНСБ поиска минималната заплата да е 250 лв.

КНСБ поиска минималната заплата да е 250 лв.

Минимална работна заплата от 250 лв., колкото да бъде и необлагаемият месечен минимум, поискаха от КНСБ в неделя, след като два дни по-рано кабинетът обяви, че от догодина нейният размер ще е 220 лв.  

Мярката бе приета от правителството като компенсация на хората с ниски доходи, които ще бъдат ощетени от въвеждането на плоския данък от 10 процента от 1 януари 2008 г.

Според синдиката обаче с до 21 лв. по-малко месечно ще вземат онези, които в момента получават между 180 и 460 лв. Ощетени ще са около 60 процента от наемните работници в страната, а ще се облагодетелстват сериозно само около 72 500 души, които взимат заплати над 1000 лв., изчислява профсъюзът.

За запазване на доходите на работещите КНСБ настоява и за де запази съотношението между вноската за социално осигуряване от работодателя и служителя да се запази 65:35, а не са се повиши за работника, каквото е намерението на кабинета.

Като допълнителна защита синдикатът иска въвеждането на отрицателен данък върху доходите от необлагаем минимум от 250 до 400 лв.

Така размерът на съответния данък за определен  доход в посочения диапазон няма да се плаща от лицето, а му се приспада от общото данъчно-осигурително задължение. При това положение Разполагаемият месечен доход за заплати между 250-400 лв. нараства допълнително с 1.50 лв. до 21 лв., а този за възнагражденията от 180 до 290 лв. и над 420 лв. остава непроменен, пресмятат от КНСБ

От синдиката искат от правителството и да даде ясен отговор какво ще се случи след въвеждането на плоския данък от 10 процента с необлагаемите доходи на гражданите като командировъчни, болнични, обезщетения за майчинство, телесни повреди при работа и от застрахователни събития, доходи от влогове и от доброволно пенсионно осигуряване, добавки за инвалиди, стипендии за учащи се и ренти.

Ако от догодина посочените доходи бъдат обложени с 10 % данък, това ще доведе до ескалация на социалното напрежение, смятат синдикатите.

Не е ясно какво се случва и с данъчните облекчения, които в момента се дават на редица лица. Например хората с намалена работоспособност с и над 50 процента намаляват с двоен размер на необлагаемата годишна данъчна основа. 10-процентно облекчение ползват онези, които внасят доброволно за пенсионно и здравна осигуряване, както и онези, които имат застраховка "Живот". Родителите пък получават приспадане на данъчната им основа за годината с 420 лв. за едно дете, 840 лв. за две и 1260 лв. – за три и повече деца.

В момента се дават до 15% облекчение при дарения за културата и до 50 на сто, когато работещият е внесъл пари във Фонда за лечение на деца.

Споделяне

Още от Бизнес