КНСБ предлага данъчни облекчения за фирми, които създават детски градини

КНСБ предлага данъчни облекчения за фирми, които създават детски градини

КНСБ предлага данъчни облекчения за работодатели, които осъществяват целеви социални инвестиции, насочени към изграждане на детски градини, детски стаи, дневни центрове, зелени училища и детски лагери. Това обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров на конференция за равнопоставеността на половете, организирана от профсъюза. По думите на Димитров вече има такива представители на бизнеса в България, но те не ползват облекчения, каквито ползват работодателите във Франция и други европейски страни.

КНСБ настоява и за данъчни облекчения за семействата с деца и за такива, които се грижат за недееспособни и зависими хора. Те трябва да бъдат въведени в механизма за семейно подоходно облагане, какъвто работи в САЩ, във Великобритания и Франция, допълни президентът на КНСБ. Димитров уточни, че там има комбинация от облекчаване на съответните суми от облагане или данъчен кредит, който се връща обратно.

Някои от партиите вече предлагат подобни мерки в предизборната кампания, но не трябва да се прави нищо на парче, а да се върви към цялостен модел на семейно подоходно облагане, който да стимулира както демографията от гледна точка на децата, така и да направи възможното грижата за възрастните хора да е прилична, коментира лидерът на синдиката. Според Димитров така повече жени ще участват на пазара на труда.

Президентът на КНСБ отказа да се ангажира с конкретна цифра колко да бъдат намалени данъците, но посочи, че е логично в рамките на доходите и данъците, които плаща семейството, поне половината данък да бъде отстъпен обратно за зависими членове от семейството.

КНСБ смята, че трябва да се синхронизира организацията на работното време на детските заведения с графиците на градския и междуградския транспорт и с работното време на предприятията и публичните организации от съответния регион. Синдикатът настоява още за въвеждане на гъвкави форми на организация на дейността на детските градини и социалните заведения

Споделяне

Още от Бизнес