КНСБ предлага за Коледа чиновниците да вземат 75% от заплатата си

Бюджетните служители да получат 75 на сто от основата си заплата като коледна добавка, а не 50 на сто, както предлага правителството, ще настояват от КНСБ. Това заяви на пресконференция заместник-председателят на синдиката Пламен Димитров. Въпросът предстои да бъде обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Според разчетите на КНСБ в бюджета има пари за такъв размер коледни добавки. Ако той е 75 но сто, а не 50 на сто от основната заплата на всеки бюджетен служител, ще са необходими още 30 млн. лв. Тях ги има в бюджета за тази година и няма да е необходимо да се използва излишъкът, каза Димитров. По думите му дори при добавка от 75 но сто няма да се достигне заложеният в тазгодишния бюджет среден размер на бюджетната заплата от 327 лв. Пеалното нарастване на доходите в тази сфера ще е "минус" 2,6 процента, изчислява синдикалистът.

На предстоящите преговори на КНСБ и на КТ "Подкрепа" с Министерството на финансите КНСБ ще настоява бюджетните заплати да се увеличат с 10-12 на сто - веднъж от 1 януари - с 4 на сто, и с още толкова - от 1 юли. За това ще се необходими допълнително 117 млн. лв. над заложеното в бюджета за 2005 г., в който е планирано едно увеличение от 1 юли с до 5 на сто, обясни Пламен Димитров.

КНСБ предлага още обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст от догодина да се увеличи от 120 на 150 лева месечно, за което ще трябват допълнително 18 211 000 лева над заложеното в бюджета за 2005 г. Според Димитров тези пари могат да се вземат от фонда за безработица, в който има над 150 милиона лева излишък за тази година.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?