КНСБ: Предсрочните избори вече са неизбежни

Пламен Димитров, лидер на КНСБ.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) излезе с проучване, според което нагласите на обществото срещу правителството на Орешарски ескалират, но хората са отчаяни и готовността им за активни протестни действия намалява. Резултатите бяха обявени във вторник, няколко седмици след като КНСБ влезе в конфликт с национално-представените работодателски организации и държавата заради спорни промени по Кодекса на труда.

68 на сто от анкетираната извадка от 1000 души, сред които работници, самонаети и работодатели, определят политическата ситуация в страната като много лоша. По думите на лидера на КНСБ Пламен Димитров, категорично срещу кабинета са се обявили 59 процента от участниците в аналогично проучване.

Той посочи още, че през лятото на 2013 година такава позиция са имали повече хора от населението на големите градове, а сега такива настроения витаят в малките населени места.

Димитров отдаде проблема на растящото обедняване и безработица.

През лятото водещи бяха моралните оценки към управляващите, но сега вече тези оценки са на чисто практична основа, каза той.

Въпреки това, проучването сочи, че готовността за активни протестни действия "видимо спада", което според КНСБ е "най-вече заради отчаяние сред хората".

85.5 на сто от анкетираните не одобряват дейността на парламента, а от председателя му Михаил Миков са доволни едва 26 процента.

Въпреки че не одобряват управлението на БСП обаче, 62 на сто от участниците в запитването "не харесват" и президента Росен Плевнелиев. Половината от анкетираните подкрепят обаче главния прокурор Сотир Цацаров

ГЕРБ и Коалиция за България излизат от проучването с равен резултат – с недоверие от страна на 78-79 на сто от извадката. 86.5 процента не одобряват ДПС, 94.4 процента – "Атака".

Миналия ноември КНСБ направи "предупредително" шествие по жълтите павета, но акцията бе обявена за синдикална и лидерът на организацията Пламен Димитров забрани антиправителствените лозунги.

През последните седмици обаче напрежението между държава, синдикати и бизнес сектор ескалира, след като две от работодателските организации, участващи в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), излязоха с предложения към правителството за промени в Кодекса на труда, които да намалят административната тежест върху бизнеса. КНСБ се почувства изолирана от тристранния диалог и заплаши, че ще мобилизира работническия контингент срещу държавата, ако приеме идеите на работодателите.

Междувременно, депутати от БСП внесоха в парламента два проекта за изменения на трудовото законодателство, за които Пламен Димитров заяви, че са продиктувани задкулисно пак от организациите на бизнеса, и заплаши, че ако управляващите не отхвърлят предложенията, "радикалността и любовта народна ще се излее и върху тях".

КНСБ подкрепя само законопроекта на "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?