КНСБ предупреди за годишна загуба от 30 млн. лв. в ТЕЦ "Марица Изток 2"

До края на годината загубите на държавната ТЕЦ %Марица изток 2” ЕАД се очаква да достигнат 30 млн. лв. Причината за това са драстично намалените приходи на централата от студен резерв, разполагаема мощност, както и от допълнителни услуги на електро-енергийната система. От началото на годината до 30 септември 2014 г. общото намаление на приходите на централата възлизат на близо 89 млн. лв. спрямо същия период на миналата година.

Това предупреди във вторник в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той даде за пример две взаимно противопоставящи се решения на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с едното от които утвърждава цена за разполагаемост на централата от 24.13 лв. на МВтч., а с друго е признала на "Електроенергийния системе оператор” разходи за изкупуване на студения резерв не повече от 10 лв. на МВтч.

Друг фактор за натрупване на загубите са и неконкурентните цени на централата за свободния пазар за износ, свързани с налаганите такси пренос/достъп и таксите на граница, прибавени към цената на електроенергията, посочиха от синдиката

Според него служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов спешно трябва да вземе мерки за отстраняване на тези противоречия и гарантиране на финансовата стабилност на централата, както и запазването ѝ като надежден доставчик на електроенергия.

Синдикатът алармира, че ако не бъдат взети спешни мерки, това би довело до сериозни сътресения в работата както на топлоцентралата, така и в работата на държавната "Мини Марица изток”.

Споделяне

Още от Бизнес