КНСБ с ултиматум за изтегляне на пенсионната реформа от парламента

Изпълнителният комитет на КНСБ призова в петък премиера и правителство да изтеглят от Народно събрание промените в Кодекса за социално осигуряване. Според синдикатите, законопроектът посяга на правата на българските граждани и прехвърля тежестта на финансовата ситуация в осигурителната система единствено върху работещите.

Кабинетът гласува промените на последното заседание преди ваканцията и те бяха внесени в парламента. Още тогава синдикатите предупредиха за протести.

“Предвидените промени не решават проблемите на държавното обществено осигуряване“, смятат от КНСБ.

“Ако не бъде оттеглен законопроектът, КНСБ ще внесе за разглеждане в Координационния съвет на синдиката на 10 септември предложение за организиране на консолидирани стачни и протестни действия“, се казва в съобщение на профсъюза.

От КНСБ настояват още министърът на труда и социалната политика да подкрепи публично увеличение на минималната работна заплата, която има пряко отношение към ръст на минималните осигурителни доходи за най-ниско квалифицираната категория персонал и цялостно подобряване приходите на осигуряването.

Министър Тотю Младенов вече заяви, че ще остави споразумението в ръцете на работодателите и синдикатите, които имат коренно противоположни становища по въпроса.

Споделяне

Още от България