КНСБ: Сделката за БТК да се отложи

Приватизацията на БТК трябва да бъде отложена, телекомът да се модернизира и да бъде продаден на по-висока цена - това каза на пресконференция днес председателят на Синдикалната федерация на съобщенията (СФС) към КНСБ Георги Бочев.

За 22 януари тричленен състав на Върховния административен съд(ВАС) е насрочил дело по сделката за БТК по жалба на синдиката. Георги Бочев днес не пожела да огласи подробности от жалбата.

Жалбата на КНСБ е идентична с две вече отхвърлени от съда жалби по сделката, внесени от Интернет-общество с председател Вени Марковски.

Миналата седмица собственикът на "Вива венчърс" - американският инвестиционен фонд "Адвент Интернешънъл", потвърди в официално писмо до АП интереса и участието си в процеса на приватизация на БТК.

След като ВАС отхвърли протеста на прокуратурата, проблемът пред продължаване на преговорите за БТК е друго, отново прокурорско решение - това на касационната прокуратура. ВКП забрани на АП всякакви действия по сделката и започна проверка по нея, която няма краен срок.

Зам.- главният прокурор Христо Манчев заяви, че до вторник другата седмица прокуратурата ще се произнесе.

Според синдикалиста Георги Бочев телекомуникационният сектор сега е в криза и анализатори очаквали той да се възстанови след 3-4 години. През това време компанията може да бъде цифровизирана и модернизирана със заеми или финансиране срещу дялово участие.

СФС е съгласна държавата да преотстъпи управлението на телекома на мениджърски екип.

След едно "агресивно развитие" БТК може да се раздържави на три до четири пъти по-висока цена, от тази която предлага "Вива Венчърс" - 200 милиона евро. Синдикатът е против кандидат-купувачът да съкрати от БТК 9 хиляди души - от общо заети 25 хиляди.

Такова съкращение е оправдано, ако цифровизацията в компанията е 80 на сто, но към края на 2003 г. тя ще достигне 42 на сто, смята Бочев. През следващите пет години по естествен път, след пенсиониране и доброволно напускане, служителите в телекома ще намалят с 4805 души, показва справка на синдикалната организация.

СФС иска премиерът лично, а не чрез говорител, да изрази позицията си за приватизацията на БТК - основно по предложената от "Вива Венчърс" цена и намерението ѝ за съкращаване на 9 хиляди служители.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?