КНСБ се обяви за предсрочни избори, но след приемане на “поредица закони“

Синдикатът е за актуализация на тазгодишния и приемане на новия бюджет, промени в енергетиката и изборните правила

Сн. БГНЕС

След дълго мълчание и втората голяма синдикална организация  - КНСБ - излезе с позиция за обстановката в страната, в която се обяви за предсрочни избори, но след приемането на “поредица закони“. В неделя с позиция излезе и другият синдикат – КТ “Подкрепа“, който поиска свикване на Велико Народно събрание и заплаши с общонационална стачка, в случай, че институциите не разгледат и не се съобразят с исканията му.

От КНСБ са на мнение, че изходът от политическата криза е в предсрочни парламентарни избори, но “въпросът е кога това може и трябва да се случи“.

 

“КНСБ е убедена, че преди да определят датата на предсрочните избори, народните представители са длъжни да приемат поредица от закони и норми, без които нито предсрочните избори ще доведат до исканата качествена промяна в обществено-политическия живот, нито държавата ще е в състояние да продължи да функционира. Те трябва да се определят по общо съгласие на парламентарните и извънпарламентарни политически сили, като се зачете мнението на социалните партньори и на гражданското общество“, се казва в позицията на синдиката.

 

Според КНСБ такива важни законови промени са актуализацията на бюджета за 2013 година и приемането на бюджета за 2014 година, промени в изборните правила, законодателни решения за ребалансиране и възстановяване на справедливостта в енергетиката и др.

 

“Важно е също да се отчете времето за финализиране преговорите с ЕС за следващия програмен период и да се гарантират условия за усвояването на предвидените средства и др.“, допълват от синдиката.

 

КНСБ смята, че за приемане на необходимите законови решения са необходими няколко месеца, но не-по късно от края на годината, при интензивна и непрекъсната работа на комисиите и пленарния състав на НС.

 

“КНСБ осъжда поредицата от непрозрачни и погрешни кадрови решения на парламента и правителството. С известни изключения, заявеното като непартийно и експертно правителство не се състоя. Това обстоятелство очевидно дава отражение в работата му. Същевременно предприетите спешни мерки в икономическата и социална сфера са във вярна посока, макар и недостатъчни“, се казва в позицията на синдиката.

 

Синдикатът смята, че в рамките на времето за парламентарните решения е нужно работещо правителство в този или друг състав. “То трябва бързо да възстанови дейността на Националната система за тристранно сътрудничество и секторния диалог, да интензифицира дейността си и предприеме необходимите организационни, структурни и други мерки за стабилизиране на икономическата и социалната система, за решаване на неотложните проблеми на най-уязвимите групи от населението и за гарантиране функционирането на институциите и държавността“, допълват от синдиката.

 

“КНСБ за пореден път изразява съпричастност към дълбокото възмущение от отсъствието на морал в политиката и управлението на страната и заявява подкрепа на високата гражданска активност, без да дели протестиращите на февруарски и юнски. Синдикалните членове на КНСБ също протестират – както сред тези, които искат незабавни оставки, така и сред онези, които настояват да се даде време за решаване на неотложните им проблеми. КНСБ уважава всяко мнение и е уверена, че то е изстрадано от всички, които проявяват неуморна и невиждана за целия преход гражданска активност“, се казва още в позицията.

 

“Продължаващото с години натрапване на либералните теории и заместване на държавните отговорности с пазарните свободи, произведе крещящото усещане за липса на справедливост, за разделение на гражданите на обикновени и специални, на недосегаеми от правила и закони и на такива, които са под постоянния натиск на ненаказуеми управляващи“, смятат още от КНСБ.

 

Синдикатът смята, че “водещият проблем днес е състоянието и дейността на 42-то Народно събрание, в което са “закодирани пороци още от предизборния период и “раждането му” бе съпроводено с проблеми, които неминуемо се отразиха при старта на неговата работа“.

 

“Суверенът отне властта от ГЕРБ, но не я даде нито на БСП, нито на ДПС. В този състав, в присъствието на по-малко от половината от избраните народни представители, при категоричния отказ на най-голямата парламентарна група да играе отредената ѝ роля на опозиция, е очевидно, че парламентът не е в състояние да изпълнява пълноценно функциите, отредени му от конституцията. Моментът, в който той изобщо няма да може да работи, не е далече“, се казва още в позицията на синдиката.

Споделяне

Още по темата

Още от България