КНСБ се оттегля от тристранния съвет

Изпълнителният комитет на КНСБ реши да оттегли участието на делегацията на синдикалната организация в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи във вторник лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов.

Диалогът е формален и изпразнен от съдържание, е становището на изпълкома на синдиката.

Според КНСБ тристранният съвет се е превърнал в "параван" за прокарване на управленска политика на правителството и често е възприеман от представителите му като досаден ангажимент за информиране на социалните партньори за вече взети другаде решения, се казва в съобщението от КНСБ.

От синдиката смятат, че с признаването на трети представителен синдикат без никаква прозрачност и информация за достоверността на представените документи, правителството съзнателно се опитва да размие социалния диалог, като накърнява международното и конституционно провъзгласено право на работниците за автентично представителство и защита на техните интереси.

Изпълкомът на КНСБ възлага на ръководството на синдиката да инициира консултации за изменение и допълнение на Наредбата за определяне на реда за установяване на наличието на критерии за представителност на организациите на работниците и служителите и на работодателите. Според КНСБ след промяна на наредбата трябва да се внесе искане за ново преброяване на социалните партньори след изборите.

На 11 март Конфедеративният съвет на КТ "Подкрепа" също реши, че оттегля участието на делегацията на синдиката в тристранния съвет. Аргументите за напускането на делегацията на "Подкрепа" също са свързани с нарушения социален диалог и представителността на синдиката "Промяна".

Споделяне

Още от България