КНСБ свиква национален протест за по-високи заплати

Васил Велев обяви, че България вече е страна с "относително високи доходи"

КНСБ свиква национален протест за по-високи заплати

КНСБ ще организира национално протестно шествие на 27 октомври в София, съобщи на извънреден брифинг в четвъртък президентът на конфедерацията Пламен Димитров. Очакванията са в събитието да се включат около 6000 души.

Протестиращите ще имат две спирки - пред Министерския съвет и пред седалището на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Сградата на АИКБ е избрана, тъй като председателят на асоциацията Васил Велев в момента ръководи и съвместната асоциация на четирите национално представени работодателските организации. Часове преди съобщението на КНСБ Велев обяви пред "Нова телевизия", че заплатите у нас и сега растат, при това три пъти по-бързо от БВП, а България вече е "страна с относително високи доходи".

Протестът е с искане за по-високи заплати както в бюджетния сектор, така и в реалния.

Пламен Димитров отбеляза, че от КНСБ са анализирали подробно проектопредложенията за увеличение на заплатите в бюджетната сфера и синдикатът има претенции за повишаване с повече проценти, както и на повече места.

"Предлага се масово около 5% увеличение на заплатите, а ние искаме поне 10% и повече", допълни лидерът на синдиката. Той припомни, че исканията на КНСБ са за поне 10% увеличение на заплатите в Агенцията за социално подпомагате, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда. Остават и исканията на огнеборците. КНСБ ще подкрепи протестите и на работещите в науката на 1 ноември.

Синдикатът продължава да настоява заплатите в реалния сектор да растат поне със 100 лв. всяка година.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров отново заяви, че исканията нямат никакъв политически привкус.

Допълнителната мотивация за протеста е и предлаганото намаление на размера на обезщетенията за болест. Според проектобюджета на НОИ за 2018 г. през първите три дни работодателят вече ще плаща 50 на сто вместо 70 на сто от осигурителния доход, както е в момента. Според Димитров фалшивите болнични не могат да се борят чрез намаляване на права, а с по-добър контрол.

Синдикатите ще протестират и срещу опитите да се отнемат права на хората чрез повдигането от страна на бизнеса на темата за класа "прослужено време".

Часове преди обявлението на Пламен Димитров за протеста, лидерът на АИКБ Васил Велев каза пред "Нова телевизия", че заплатите у нас и в момента растат, при това три пъти по-бързо от икономиката. Ръстът на разходите на работодателите за труд е над 11%, а на икономиката – 4%, каза Велев.

По думите му от присъединяването на България към ЕС насам средната заплата в страната е нараснала три пъти.

"Ние вече сме друго качество. България вече е страна с относително високи доходи", смята Велев. Той споделя мнението на колегата си Кирил Домусчиев, че "у нас практически няма безработица". Заради дефицита на кадри страната трябва да отвори вратата за трудовата миграция към България на украинци, молдовци, арменци, белоруси и др.

В същото време Велев не смята, че евентуално допълнително повишаване на заплатите в частния сектор у нас ще спре българите да емигрират в развитите държави. "Вдигането на заплатите не е алтернатива на трудовата миграция", каза Велев.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?